Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Angela Merkel

Njemačka neće ublažiti restrikcije prije 20. aprila

angela merkel – tv

Njemačke vlasti su početkom sedmice zatvorile su neesencijalne prodavnice i zabranile okupljanja više od dvije osobe u javnosti

Njemačka kancelara Angela Merkel poručila je da Njemačka neće ublažiti restrikcije u javnom životu, uvedene zbog globalne pandemije koronavirusa, prije 20. aprila, prenosi Anadolu Agency (AA).

Njemačke vlasti su početkom sedmice zatvorile neesencijalne prodavnice i zabranile okupljanja više od dvije osobe u javnosti. Također su zatvoreni škole, barovi, restorani i klubovi.

Helge Braun, šef Merkelinog ureda, rekao je za subotnje izdanje dnevnika “Tagesspiegel“ da se neće razgovarati o bilo kakvom ublažavanju mjera prije 20. aprila. Kazao je i da će zvaničnici blagovremeno obavijestiti javnost o tome šta će se dogoditi nakon tog datuma.

Dodao je da će “stariji i bolesni morati znatno duže da smanje svoje kontakte“.

U Njemačkoj je potvrđeno više od 50.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom, prema podacima sa Univerziteta Johns Hopkins, sa 351 smrtnim slučajem.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i američku državu New York.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 27.800 ljudi, a potvrđeno je preko 600.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 175 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 130.000 ljudi.