iznimke u pravilima

Njemačka objavila koje će prednosti imati vakcinisani, Merkel napokon optimistična

njemacka

Još u toku maja bi mogla biti donesena odredba kojom bi svim u potpunosti vakcinisanim, kao i onima koji su preboljeli koronavirus, bile omogućene iznimke od nekih obveza donesenih u sklopu borbe protiv koronavirusa

Njemačka bi uskoro za vakcinisane i one koji su preboljeli koronavirus mogla uvesti iznimke u pravilima o zatvaranju poput oslobađanja od karantene nakon povratka iz inostranstva, saopćeno je nakon sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada u ponedjeljak navečer.

“Ovo je bio sastanak ispunjen nadom”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon videokonferencije s premijerima saveznih pokrajina.

Još u toku maja bi mogla biti donesena odredba kojom bi svim u potpunosti vakcinisanim, kao i onima koji su preboljeli koronavirus, bile omogućene iznimke od nekih obveza donesenih u sklopu borbe protiv koronavirusa.

Vakcinisan se ne moraju testirati, nema samoizolacije

Tako bi vakcinisani bili izuzeti od obveze testiranja i samoizolacije nakon povratka iz rizičnih i visokorizičnih područja. Isto tako bi cijepljeni i oni koji su preboljeli virus bili tretirani kao i oni koji predoče novi negativni test na koronavirus.

To bi ih oslobodilo od obaveznog testiranja prije odlaska frizeru ili kupovine u jednom dijelu maloprodaje gdje trenutno vrijedi obveza testiranja. U slučaju pada incidencije i otvaranja ugostiteljskih objekata cijepljeni bi bili oslobođeni obaveznog predočavanja negativnog testa.

Nekoliko premijera saveznih pokrajina je zatražilo “što hitniju” parlamentarnu proceduru kao bi ova vladina odredba još prije kraja maja mogla stupiti na snagu.

Njemačka kancelarka je rekla kako se prema pitanju popuštanja za vakcinisane treba odnositi “vrlo oprezno” jer u ovom prijelaznom razdoblju još ne mogu biti cijepljeni svi koji bi to željeli.

Na istom sastanku je najavljeno i ukidanje liste prioriteta pri vakcinisanju “najkasnije početkom juna”.

Prije toga bi vakcinisanje trebalo biti provedeno kod onih koji rade u visokorizičnim sektorima s mnogo kontakata poput trgovaca ili radnika u javnom prijevozu.

Merkel je također ukazala na to da uspjesi pri cijepljenju i perspektiva poboljšanja ne bi smjeli odvući pozornost s činjenice da je situacija s brojem novozaraženih u Njemačkoj “još uvijek napeta”.

“Broj pacijenata na intenzivnim odjelima se svakodnevno povećava”, rekla je Merkel.

U Njemačkoj je u subotu stupila na snagu jedinstvena mjera automatskog zatvaranja iznad incidencije od 100, što uključuje ograničenje kontakata jednog kućanstva sa samo jednom osobom i zabranu noćnog kretanja od 22 do 5.