Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povećan broj zaraženih

Njemačka objavila preporuku protiv putovanja u tri španske regije

granica eu 4 (1)

Njemačka preporuka uslijedila je nakon poteza raznih stopa težine drugih evropskih zemalja

Njemačke vlasti u utorak su objavile preporuku protiv turističkih putovanja u Kataloniju i još dvije španske regije, u svjetlu rastućeg broj zaraza koronavirusom.

U obavijesti koju je uputilo ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu preporučuje se izbjegavanje „turističkih putovanja koja nisu od ključnog značaja“ u Kataloniju, njenog zapadnog susjeda Aragón te Navarru u sjevernoj Španiji. Ministarstvo se poziva na rast broja zaraženih i „lokalne mjere zatvaranja“.

Njemačka preporuka uslijedila je nakon poteza raznih stopa težine drugih evropskih zemalja. Britanija je tokom vikenda uvela 14-dnevni karantin za putnike koji dolaze iz Španije, Norveška je naredila 10-dnevni karantin za ljude koji se vraćaju s kompletnog Iberijskog poluotoka, a Francuska je zatražila od svojih građana da ne putuju u Kataloniju.

Španija, poput većine ostalih država u Evropskoj uniji, nije na njemačkoj listi visoko rizičnih zemalja. To znači da za putnike koji dolaze iz Španije nije obavezan karantin, prenosi Associated Press.