Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka očekuje milion izbjeglica, EU će vojnim akcijama zaustavljati brodove

izbjeglice kopno

U nedjelju je u Mađarsku ilegalno ušlo 5.809 osoba što je rekordan broj migranata koji su u jednom danu ušli u tu zemlju.

Od početka izbjegličke krize u Mađarsku je ušlo oko 195.000 migranata. Mađarska policija saopštila je da je u subotu ilegalno ušlo 4.330 osoba, a u ponedjeljak do osam sati ujutru još 3.280.

Mađarske vlasti nadaju se da će smanjiti broj migranata koji ulaze u njihovu zemlju nakon što završe izgradnju četiri metra visokog zida na granici sa Srbijom.

Migranti koji ulaze u Mađarsku uglavnom žele da se preko ove zemlje domognu Austrije i Njemačke, a kasnije i ostalih bogatijih zemalja Evropske unije.

Sada će ratnim brodovima biti dozvoljeno da zaustavljaju i da, ako je neophodno, uništavaju brodove koji se koriste za prevoz ilegalnih migranata

Sigmar Gabriel, vicekancelar Njemačke rekao je da očekuje da će ove godine u njihovu zemlju ući milion migranata.

Gabriel u pismu, koje je uputio članovima Socijaldemokratske partije, navodi: “Sve ukazuje da nećemo imati 800.000 migranata kako je procijenilo nadležno ministarstvo, nego da će taj broj biti milion.”

Gabriel je u istom pismu pozvao ostale zemlje Evropske unije učine više za rješavanje izbjegličke krize. Njemačka je zemlja koja je do sada primila više migranata od bilo koje druge evropske zemlje.

Vlasti EU, s druge strane, planiraju za plijene i uništavaju brodove koje krijumčari koriste za prevoz ljudi iz ratom razorene Libije.

EU je u junu pokrenula mornaričku misiju radi sakupljanja informacija o krijumčarskim mrežama koje djeluju u Sredozemnom moru.

Sada će ratnim brodovima biti dozvoljeno da zaustavljaju i da, ako je neophodno, uništavaju brodove koji se koriste za prevoz ilegalnih migranata.

“Ispunjeni su uslovi za pokretanje nove faze vojne operacije”, rekao je jedan evropski diplomata.

Druga faza operacije, koja je odobrena danas, i dalje ograničava mornaričku misiju EU na dejstva u međunarodnim vodama. Treća faza bila bi angažovanje protiv krijumčara u libijskim teritorijalnim vodama.