Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odlikovanje predsjednika

Njemačka odlikuje historičara koji negira genocid u Srebrenici

gideon-greif

Izraelski profesor kaže da je ponosan što je bio u mogućnosti predstaviti ovaj izvještaj, čiju objavu je pratila salva kritika, a jedna od kojih se ističe je ona Menachema Rosensafta, čelnika Svjetskog jevrejskog kongresa i gorljivog borca za pravdu za nastradale u srebreničkom genocidu

Izraelski historičar Gideon Greif, koji je na čelu “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.” koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska, a koja negira da se u bosanskohercegovačkom mjestu Srebrenica desio genocid nad Bošnjacima, narednog mjeseca dobit će posebno odlikovanje njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, objavila je Al Jazeera Balkans.

Ovu informaciju, kao i to da će mu orden biti uručen u Izraelu, potvrdili su nam i iz ureda njemačkog predsjednika Steinmeiera.

Doprinos radom o Holokaustu

“Federalni predsjednik je imenovao g. Greifa kao dobitnika ordena Križ za posebne zasluge Federalne Republike Njemačke. U toku su pripreme na organizaciji ceremonije uručivanja koja će biti održana u Tel Avivu”, navodi se u odgovoru koji je Al Jazeera dobila od glasnogovornice predsjednika Steinmeiera.

Dalje se navodi kako je Gideon Greif “jedan od najpoznatijih međunarodnih stručnjaka koji radi na područjima izučavanja i predavanja o Holokaustu”.

“Gospodin Greif, koji je potomak njemačkih Jevreja koji su preživjeli progon u vrijeme Nacionalsocijalizma (nacizma op.a.), ovjekovječio je doprinose njemačkih Jevreja izraelskoj kulturi u svojoj knjizi ‘Die Jecke'”, ističu iz Ureda njemačkog predsjednika i dodaju:

“U svome istraživanju, koje se fokusira na historiju logora za istrebljenje Auschwitz-Birkenau, Gideon Greif daje vrhunski doprinos kada se govori o Holokaustu.”

Odgovor se zaključuje stavom: “Na osnovu ovih postignuća je izabran da dobije ovo specijalno priznanje Federalnog predsjednika”.

Upitom smo ukazali na stav predsjednika Steinmeiera da se u Srebrenici desio genocid, što Greifova komisija negira, no taj dio upita nije dobio odgovor.

‘Bio je genocid’

Prošle godine, prilikom obilježavanja 25 godina srebreničkog genocida u kojem su, prema međunarodnim presudama, ubijena najmanje 8.372 Bošnjaka svih uzrasta, njemački predsjednik Steinmeier je u videoobraćanju kazao:

“Čak i sada, šta se desilo u i oko Srebrenice prije 25 godina još uvijek nas ostavlja bez teksta i užasnute”, kao i kako je “ime ovog bosanskog grada urezano u naše kolektivno sjećanje kao najmračnije poglavlje u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije u 90-im”.

“Brutalnost i obim ubistava hiljada muslimanskih dječaka i muškaraca ovdje su bez presedana u Evropi od Drugog svjetskog rata. Bio je genocid – to je bila nedvosmislena odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Zločini koji su ovdje počinjeni su ekstremni izraz etničkog čišćenja koji je bio cilj ne samo jedne strane u ratu.”

“Pljačka, protjerivanje, mučenje, ubistvo i masovno silovanje su bile užasavajuća spirala nasilja i kontranasilja”, poručio je u julu prošle godine njemački zvaničnik.

Greif ponosan na izvještaj

Komisija na čijem je čelu Greif tvrdi kako je u Srebrenici stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba. Usprkos međunarodnim presudama, autori studije, predstavljene u junu ove godine, smatraju da u Srebrenici nije bilo genocida.

„Nalazi ovog izvještaja usmjereni su prije svega prema pomirenju, istini i činjenicama i u cilju mira među svim narodima“, rekao je Greif nakon što je Vlada RS usvojila ovaj dokument.

Izraelski profesor kaže da je ponosan što je bio u mogućnosti predstaviti ovaj izvještaj.

„Sa nama je bilo deset izvrsnih stručnjaka i rukovodili smo se pravdom i činjenicama. Nije bilo nikakvih pritisaka na naš rad, ni od strane pojedinaca ili vlade i institucija. Sva svoja istraživanja smo zasnivali na naučim standardima i naučnoj metodologiji. Nastojat ćemo i dalje promovirati istinu i činjenice o ovom izvještaju “, rekao je on.

Objavu izvještaja pratila je salva kritika, a jedna od kojih se ističe je ona Menachema Rosensafta, čelnika Svjetskog jevrejskog kongresa i gorljivog borca za pravdu za nastradale u srebreničkom genocidu.

Moralni pad pojedinca

On je u autorskom tekstu, netom po objavi izvještaja Greifove komisije, naveo:

“Samozvana ‘Nezavisna’ komisija koja je imenovana na inicijativu separatističkog lidera bosanskih Srba koji negira genocid i koju predvodi izraelski akademik sa brojnim prosrpskim radovima, punim pretjerivanja, prošle sedmice je objavila ‘Zaključni izvještaj’ o ‘patnjama svih ljudi u srebreničkoj regiji.”

“Kao sin dvoje preživjelih iz Auschwitza i Bergen-Belsena koji su bili istinski posvećeni prenošenju dokaza narednim generacijama o zločinima koji su počinjenih nad evropskim Jevrejima u Holokaustu, istinski sam zgrožen besramnim manipulacijama istine u izvještaju. To je dokument koji mora biti bačen u kantu za smeće historije i koji se može koristiti samo kao dokaz moralnog pada pojedinaca – kolokvijalno rečeno ‘korisnih idiota’ – koji se posvećuju negiranju genocida i nemirima.”

Rosensaft dodaje kako je izvještaj sramota za nauku i šamar međunarodnom pravu.

“Na više od 1.000 stranica, ovaj izvještaj odbija ili ignorira presude međunarodnih sudova, ne samo ICTY-ja već i Međunarodnog suda pravde u Hagu, da pokolj više od 8.000 Bošnjaka, muškaraca i dječaka u i oko grada Srebrenice jula 1995. godine od strane paravojnih formacija bosanskih Srba, te istovremeno prisilno deportiranje više od 25.000 bošnjačkih žena, djece i starih osoba – predstavlja genocid.”

Čelnik Svjetskog jevrejskog kongresa upoređuje izvještaj sa opravdanjima ministra propagande Trećeg Rajha Josepha Goebbelsa za nacistički antisemitizam.

“Ovaj izvještaj predstavlja očajničko nastavljanje četvrtstoljetnih nastojanja nacionalista iz redova bosanskih Srba i njihovih pristalica da uvjere svijet da se u Srebrenici nije desio genocid. To se vidi od pokušaja osporavanja broja ubijenih do okrivljavanja žrtava za pokolj, tvrdeći kako je to reakcija na bošnjačke provokacije.”