Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sustigla ga pravda

Njemačka osudila 101-godišnjeg čuvara nacističkog logora na pet godina zatvora

logor-njemacka

Tužilaštvo je, među ostalim dokazima, priložilo dokumente s imenom, datumom i mjestom rođenja koji odgovaraju optuženom

Njemački sud osudio je danas 101-godišnjaka na pet godina zatvora zbog pomaganja i poticanja ubistva hiljada zatvorenika u nacističkom koncentracijskom logoru Sachsenhausen tokom Drugog svjetskog rata.

Optuženi je tokom cijelog suđenja u Brandenburgu, zapadno od Berlina, poricao da je bio čuvar u logoru.

Tužilaštvo je, među ostalim dokazima, priložilo dokumente s imenom, datumom i mjestom rođenja koji odgovaraju optuženom, a pripadaju jednom čuvaru paravojne nacističke organizacije SS (akronim od njemačke riječi Schutzstaffel – zaštitni odred).

Više od 200.000 ljudi bilo je zatočeno u koncentracijskom logoru blizu Berlina od ljeta 1936., kada je sagrađen, do kraja Drugog svjetskog rata 1945.

Među zatočenicima su se nalazili politički protivnici nacističkog režima i pripadnici manjinskih skupina Židova i Roma koje su nacisti progonili. Deseci hiljada zatvorenika umrli su od gladi, bolesti, prisilnog rada i medicinskih eksperimenata u sklopu sustavnog plana istrebljenja.

Optuženik je zbog svoje starosti suđenju mogao prisustvovati samo na ograničeno vrijeme, odnosno otprilike dva i po sata svakog dana.