Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka planira pojačati svoje učešće u borbi protiv ISIL-a

merkel2

Njemačka planira povećati svoje sudjelovanje u koaliciji na čelu sa SAD-om u Siriji protiv Islamske države (poznate kao Daesh u arapskom svijetu, čije su aktivnosti ilegalne u Rusiji), rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

-Od septembra 2014. godine, mi smo bili dio međunarodne alijanse protiv IS-a. Nova tačka jeste izravna predaja oružja u regijama sukoba za pojedince Peshmerga, na zahtjev vlade Iraka. Povećat ćemo sudjelovanje u već postojećoj alijansi koristeći naše vojne komponente protiv islamske države, ali ovaj put u Siriji, – rekla je Merkel nakon sastanka s novozelandskim premijerom John Keyem u Berlinu.

Vlada trenutno razmatra pokretanje anti-islamskih zračnih napada po primanju mandata koji odobrava vojnu kampanju, prenosi Sputniknews.

Međunarodna koalicija u sastavu od 65 članica se borila više od godinu dana kako bi porazila islamsku državu u Iraku, a u manjoj mjeri i u Siriji, gdje je Rusija poduzela zračne napade protiv položaja islamske države na zahtjev sirijskog predsjednika Bashara Assada.