Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka: Podnosioci zahtjeva za azil iz BiH 99,8 posto će biti odbijeni

njemacka-azil

Podnosioci zahtjeva za azil iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore su skoro bez ikakvih šansi za dobijanje azila u Njemačkoj, saopćio je Savezni ured za migracije i izbjeglice Njemačke, prenosi Anadolu Agency.

Iz Saveznog ureda se navodi kako se odbija 99,8 posto zahtjeva za azil iz ovih zemalja te dodaje da ekonomske poteškoće nisu razlog za dobijanje zaštite azilom u smislu Ženevske konvencije o statusu izbjeglica.

Savezni ured za migracije i izbjeglice je poduzeo opširne mjere, sa ciljem značajnog smanjenja neosnovanih zahtjeva za azil iz država Zapadnog Balkana.

Postupak rješavanja zahtjeva za azil od podnosioca sa Balkana od sada će biti okončan za nekoliko sedmica kako bi se smanjile dugotrajne procedure. Podnosioci čiji zahtjevi su odbijeni bit će vraćani natrag znatno brže nego što je to do sada bio slučaj.

Od avgusta 2015. godine Savezni ured može u slučaju neosnovanih zahtjeva odrediti zabranu za ponovni ulazak u cijeli šengenski prostor.

Osim toga, u Njemačkoj se razmatra i mogućnost smanjenje iznosa novčane pomoći koju dobijaju podnosioci zahtjeva, u odnosu na dosadašnji iznos.

Umjesto neosnovanih zahtjeva za azil, zainteresovanim osobama iz zemalja sa Zapadnog Balkana se preporučuje da iskoriste mogućnosti radne migracije.