Globus

univerzitet u darmstadtu

Njemačka policija istražuje slučaj misterioznog trovanja: “Ruke i noge su iznenada poplavile…‘

24/08/2021

Prema navodima policije, u ponedjeljak je sedmero studenata i zaposlenih prebačeno u bolnice jer su im poplavili ruke i noge te su se osjećali loše.

Je li neko namjerno pokušao otrovati ljude u zgradi Tehničkog univerziteta u Darmstadtu? Dan nakon što se sedam osoba otrovalo, a jedna bila čak u životnoj opasnosti, sve je više indicija da je u pitanju napad. “Potreseni smo očitim kaznenim djelom koje se dogodilo na našem sveučilištu“, rekla je predsjednica Sveučilišta Tanja Brühl, piše Deutsche Welle.

Prema navodima policije, u ponedjeljak je sedmero studenata i zaposlenih prebačeno u bolnice jer su im poplavili ruke i noge te su se osjećali loše. Svi su prethodno nešto jeli ili pili u zgradi L201 na kampusu Univerziteta, u istoj čajnoj kuhinji koja je dostupna svima. Tamo su ljudi mogli ostaviti hranu i piće, recimo u zajedničkim hladnjacima.

Policija vjeruje da je između petka i ponedjeljka više pakiranja mlijeka i vode zatrovano za sada nepoznatom supstancom. Tekućine su imale “oštar miris”, saopćeno je iz policije.

Tek će laboratorijske analize, koje mogu potrajati, pokazati o kakvoj se supstanci radi. Ispituju se i ostale namirnice i pića koji su dostupni na kampusu.

Istraga zbog pokušaja ubistva

Policija je za taj slučaj formirala posebni tim, sastavljen od 40-ak istražitelja, a Državno tužiteljstvo je pokrenulo istragu zbog sumnje u pokušaj ubojstva.

“Istraga se odvija velikom brzinom i policija čini sve kako bi identificirala krivca”, rekli su.

Sumnjaju da je tijekom vikenda kontaminirano nekoliko boca mlijeka i vode u tri odvojene male kuhinje u kampusu u Lichtwieseu.

Pozivajući se na anonimnog istražitelja, novine Bild izvijestile su u utorak da je policija isključila da se otrov mogao ostaviti slučajno.

Studenti dobili upozorenje

Policija je rekla da je kontaminacija lako prepoznatljiva zbog oštrog mirisa koji ispušta supstanca. Istražitelji su rekli da su identificirali tvar nakon što su preko noći analizirali uzorke u policijskim laboratorijima, ali nisu mogli dati njezino ime dok je potraga za počiniteljem u tijeku.

“Utvrđena je tvar koja može biti štetna za zdravlje, pa čak i smrtonosna”, rekao je viši javni tužitelj Robert Hartmann na konferenciji za novinare u utorak.

“Šokirani smo očitim zločinom koji je počinjen na našem sveučilištu”, rekla je u utorak ujutro predsjednica sveučilišta Tanja Brühl.

Angela Dorn-Rancke, ministrica znanosti za pokrajinu Hessen, koja uključuje Darmstadt, rekla je: “Oboljelima želim sve najbolje, brz oporavak i mogu im osigurati svoju punu podršku.

Studenti su upozoreni da konzumiraju samo hranu ili piće koje su sami nosili ili držali pod nadzorom. Onima koji su pili iz bočica kupljenih u kampusu i osjećali su se loše savjetovano je da se odmah jave liječniku.

Stanje studenta (30), koji je u ponedjeljak bio u životnoj opasnosti, u međuvremenu je stabilizirano, ali je i dalje kritično. Ostale žrtve su prošle s nešto blažim simptomima.

Svima koji borave na kampusu policija savjetuje da ne jedu i ne piju ništa što je u zgradu unijeto ranije. Onima koji primijete da su im poplavile noge ili ruke preporučuje se da odmah zovu hitnu pomoć.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.