Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

strah od terorizma

Njemačka postavila policiju na granice, počele su stroge granične kontrole

njemacka policija
FOTO: Unsplash
Ilustracija

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, policija je od početka januara do početka oktobra otkrila oko 98.000 neovlaštenih ulazaka u Njemačku

Počele su granične kontrole njemačkim saveznim zemljama Brandenburgu i Saskoj, javljaju njemački mediji.

Njemačka policija započela je stroge kontrole na granicama na istoku Njemačke. U Brandenburgu su vozila provjeravana na granici s Poljskom. Kontrole su bile i u Saskoj, na granici s Češkom.

Kontrole na istoku

Odmah nakon što je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD) donijela odluku, policija je započela stacionarne granične kontrole na njemačkim granicama na istoku, piše magazin Fenix.

U Brandenburgu su kontrole počele u nekoliko mjesta, rekla je glasnogovornice berlinske policije za dpa.

Službenici policije kontrolirali su vozila na granici na gradskom mostu u Frankfurtu (Oder).

Provjere su bile i u Saskoj, koja graniči s Poljskom i Češkom, rekao je glasnogovornik policije.

U večernjim satima je, između ostalih, kontrola vršena na autocesti A 17 (Prag-Dresden). Ubrzo nakon početka provjere u Bad Gottleubi, policajci su uhvatili krijumčara, izvijestio je glasnogovornik savezne policije. Riječ je o Sirijcu za kojeg se navodi da je u Njemačku pokušao dovesti sedam svojih sunarodnjaka.

“Napeta situacija”

“Moramo učiniti sve što možemo kako bismo suzbili ilegalno krijumčarenje. Trenutna situacija je neprihvatljiva”, rekao je prvi čovjek Brandenburga.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, policija je od početka januara do početka oktobra otkrila oko 98.000 neovlaštenih ulazaka u Njemačku.

Faeser je prije nekoliko dana najavila pojačane kontrole u blizini istočne granice, no odbacila je ideje o prijedlogu za podnošenjem azil odmah na granici.

Do sada je ministrica Evropskoj komisiji najavila stacionarne kontrole na granicama s Poljskom, Češkom i Švicarskom. Kako je priopćilo Ministarstvo, privremene kontrole izravno na granici s Austrijom, koje se provode od jeseni 2015., produžuju se za dodatnih šest mjeseci.

Granične kontrole bi mogle potrajati

Faeser je potez opravdala ograničavanjem neregularnih migracija. Riječ je također o “još snažnijoj borbi protiv krijumčarenja”, navodi se u priopćenju.

U sigurnosnim se krugovima, pak, očekuje kako će kontrole na granicama trajati duže vremena.

Od početka januara do kraja septembra 233.744 osobe podnijele su prvi zahtjev za azil u Njemačkoj, oko 73 posto više nego u prethodnom razdoblju prethodne godine.

Mnoge općine su na rubu kada je riječ o smještaju, skrbi i integraciji izbjeglica – i zato što je više od milion ratnih izbjeglica iz Ukrajine došlo u Njemačku od početka rata u februaru 2022. Ukrajinske izbjeglice ne moraju podnijeti zahtjev za azil u Njemačkoj.