Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Antje Leendertse

Njemačka predstavnica u UN-u: Rezolucija će potaknuti pomirenje sada i u budućnosti

Foto: Screenshot

Kazala je da rezolucija nije usmjerena protiv bilo koga.

Stalna predstavnica Njemačke u UN-u Antje Leendertse predstavila je danas rezoluciju o Srebrenci u Generalnoj skupštini UN-a, kazavši kako će odluka da se 11. srpnja proglasi Danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici premostiti jaz u institucionalnom pamćenju koji trenutno postoji.

Iako je Srebrenica proglašena UN-ovom sigurnom zonom rezolucijom Vijeća sigurnosti, Leendertse je navela da to nije spriječilo počinjenje genocida u ovom gradu.

– Naša inicijativa je da se oda počast žrtvama i preživjelim koji još imaju posljedice zbog ovog zločina. Pored genocida u Ruandi, genocid u Srebrenici je također presuđen međunarodnim sudovima – istaknula je ona.

Na kraju je kazala da rezolucija nije usmjerena protiv bilo koga.

– Pozivam sve da sude tekstu onakvom kakav jeste. Rezolucija ima podršku brojnih zemalja, uključujući zemlje zapadnog Balkana. U nacrt rezolucije odlučili smo uključiti prijedlog Crne Gore u kojem stoji da je kaznena odgovornost individualna i ne može se pripisati niti jednoj etničkoj zajednici niti jednom narodu. Ovo će potaknuti pomirenje sada i u budućnosti – rekla je Leendertse.

Podsjećamo, nacrt rezolucije su prvi put službeno predstavile Njemačka i Ruanda 18. travnja u zgradi UN-a u New Yorku.

Ove dvije zemlje, koje su inicirale rezoluciju, najveći su sponzori njezinog usvajanja, a do zaključenja teksta nacrt rezolucije o Srebrenici kosponzoriralo je 39 država.