Globus

Zbog pandemije

Njemačka produžava upozorenja za treće zemlje do kraja avgusta

10/06/2020

Očekuje se da će vlada odobriti taj korak na redovnom sastanku, iznimke su moguće za pojedine zemlje

Njemačka planira produžiti upozorenja za putovanja u više od 160 zemalja izvan Europske unije do 31. avgusta, dok se države diljem svijeta i dalje bore protiv pandemije korona virusa.

Očekuje se da će njemačka vlada odobriti taj korak na svome redovitom sastanku u srijedu, rekli su vladini izvori.

Dodali su da bi se iznimke mogle napraviti za pojedine zemlje koje bi ispunjavale kriterije, prenosi Hina.

Prošle sedmice njemačka vlada je rekla da se sprema ukinuti upozorenja za putovanja u 29 zemalja u Europi od 15. juna.

Ukidanje upozorenja nije poziv

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je prošle sedmice da će Nijemcima biti savjetovano da ne putuju u Veliku Britaniju ako im to nije nužno, s obzirom na to da je na snazi 14-dnevna karantena za turiste.

“Ukidanje upozorenja ne znači ujedno i poziv na putovanja”, rekao je on i dodao kako i nakon 15. juna treba provjeravati upute za putovanja u pojedine zemlje koje će biti redovito aktualizirane.

Europska povjerenica za unutrašnje poslove Ylva Johansson poručila je prošle sedmice kako je potrebno da sve zemlje članice EU-a do kraja juna otvore granice jedne prema drugima, dok bi vanjskih granica Unije trebalo biti otvorene početkom jula.

Na sastanku u petak ministri unutrašnjih poslova EU-a najavili su da bi otvaranje unutrašnjih granica Šengenskog prostora trebalo biti završeno do kraja juna, a postupno otvaranje vanjskih granica EU-a trebalo bi početi u julu.

Austrija će sljedeće sedmice otvoriti granice i ukloniti zahtjeve za karantenom putnika iz više od 20 europskih zemalja, u daljnjem koraku olakšavanja mjera.

Austrija ublažava tenzije s Italijom

Odluka bi prije svega trebala ublažiti tenzije s Italijom, nakon što je Austrija izdvojila svoga južnog susjeda kao zemlju čiji građani moraju prolaziti kroz kontinuirane provjere prije ulaska u zemlju, s obzirom na veliki broj zaraženih i umrlih Talijana od COVID-a 19.

Austrija, koja graniči s osam zemalja, prošle sedmice je uklonila granične restrikcije nametnute zbog korona virusa svim tim susjednim zemljama osim Italiji, što je potaknulo Rim da kaže da takva “pojedinačna” rješenja štete slici EU-a kao unije od 27 članica.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, pak, objavio je u utorak, nakon razgovora s austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom, da će austrijska Vlada od sredine juna ukinuti ograničenja za dolaske iz Hrvatske.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.