Borba protiv koronavirusa

Njemačka produžila zabranu ulaska za putnike iz sedam zemalja, važit će do marta

granica-njemacka

Zabrana je prvo trebala biti na snazi do 17. februara, ali je produžena do 3. marta

Njemačka vlada namjerava postrožene mjere ulaska u zemlju iz područja s visokom koncentracijom mutiranih koronavirusa produljiti do početka marta, javljaju danas njemački mediji.

Zabrana ulaska u zemlju, u sklopu borbe protiv širenja mutiranih sojeva koronavirusa, isprva je bila uvedena za putnike iz Velike Britanije, Južne Afrike, Brazila i Portugala, a od ove nedjelje vrijedi i za Češku, Slovačku i austrijsku saveznu pokrajinu Tirol.

Zabrana je prvo trebala biti na snazi do 17. februara, ali je produžena do 3. marta, stoji u prijedlogu o kojom bi trebalo biti odlučeno u srijedu, a koji u utorak citiraju njemački mediji.

Izuzeti njemački državljani i stranci sa stalnim boravkom

Od zabrane ulaska su izuzeti njemački državljani, kao i stranci sa stalnim boravkom u Njemačkoj. Zabrana isto tako ne vrijedi za medicinsko osoblje, putnike u tranzitu i vozače kamiona. Svi oni moraju posjedovati negativni test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Uvođenje kontrola na granici izazvalo je negativne reakcije kod njemačkih susjeda, ali i i u Briselu.

Njemačka vlada je u ponedjeljak branila uvođenje kontrola željom da se spriječi širenje mutirajućeg virusa u trenutku kada Njemačka bilježi blagi pad broja novozaraženih.