Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo vanjskih poslova

Njemačka protjerala dvojicu ruskih diplomata

njemacka

Uprkos upornim zahtjevima s visokog nivoa, ruske vlasti nedovoljno su sarađivale u istrazi ubistva

Njemačka je u srijedu protjerala dvojicu ruskih diplomata nakon što su tužioci saopćili kako je moguće da Moskva stoji iza ubistva bivšeg komandanta čečenskih pobunjenika u parku u Berlinu.

Zelihanu Hangošviliju, 40-godišnjem gruzijskom državljanu pucao je u glavu iz neposredne blizine dva puta navodni ruski državljanin u parku Kleiner Tiergarten 23. augusta. Napadač je uhapšen kratko nakon ubistva.

Osumnjičeni je vozio bicikl i kasnije su ga primijetili svjedoci kako baca u rijeku bicikl i torbu s puškom koju je napunio kamenicama.

Policija je imenovala osumnjičenog samo kao Vadima S.

– Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je danas dvojicu službenika ruske ambasade u Berlinu kao persone non grata, i ta odluka stupa na snagu odmah -navodi ministarstvo u saopćenju.

– Uprkos upornim zahtjevima s visokog nivoa, ruske vlasti nedovoljno su sarađivale u istrazi ubistva – dodaje se u saopćenju.

Savezni tužioci nadležni za slučajeve iz domena obavještajnih aktivnosti saopćili su tokom dana da su preuzeli istragu od vlasti u Berlinu.

– Postoji dovoljno utemeljenih dokaza koji ukazuju da je ubistvo izvedeno u ime agencija Ruske Federacije nadležnih za Autonomnu Čečensku Republiku – saopćili su tužioci.

Istraživački website Bellingcat saopćio je u utorak da je osumnjičeni u pritvoru koristio lažni identitet.

Website navodi da je osumnjičeni 54-godišnji Vadim Nikolajevič Krasikov, koji je odrastao u Kazahstanu u vrijeme dok je ta republika bila dio Sovjetskog Saveza prije nego što se preselio u Sibir. Dodaje da je on ranije bio optužen za ubistvo ruskog biznismena u Moskvi u 2013., u napadu u kome je napadač također koristio bicikl kako bi se primakao žrtvi.

Rusija je stavila Krasikova na Interpolovu listu traženih ličnosti, ali je kasnije povukla njegovo ime s liste „kako bi mu omogućila novi lažni identitet“, saopćio je Bellingcat.

Njemački mediji javili su kako se sumnja da su ga regrutovale ruske obavještajne agencije.

Njegovo ubistvo izazvalo je poređenja s trovanjem bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala u Britaniji prošle godine nervnim agensom, za koje su zapadne zemlje optužile ruske obavještajce.

Odnosi između Britanije i Rusije pali su na najniže nivoe nakon tog incidenta, koji je doveo do protjerivanja desetaka ruskih diplomata širom svijeta, prenosi AFP.