Potvrdila ministrica

Njemačka protjerala ruske diplomate zbog ubistva gruzijskog državljanina

Baerbock-Zeleni (1)

Ubijeni muškarac bio je 40-godišnji Gruzijac čečenskog porijekla koji je od kraja 2016. živio u Njemačkoj kao tražitelj azila, a ruske vlasti su ga klasificirale kao čečenskog terorista

Njemačka vlada proglasila je dvojicu ruskih diplomata personama non grata nakon što je berlinski sud utvrdio da je Rusija naredila ubistvo gruzijskog državljanina 2019. u njemačkom glavnom gradu, izjavila je danas ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Ubistvo se dogodilo 23. augusta 2019. u gradskom parku Kleiner Tiergarten. Tužitelji kažu da je to bio čin odmazde Moskve za učestvovanje Gruzijca u drugom čečenskom ratu i njegovo “neprijateljstvo prema ruskoj državi”.

– Ruska umiješanost u ubistvo bila je “ozbiljno kršenje njemačkog zakona i suvereniteta Savezne Republike Njemačke” – rekla je Baerbock, javlja dpa.

Ona je naglasila da će savezna vlada učiniti sve što je potrebno da osigura sigurnost u zemlji i poštivanje pravnog sistema.

Za ubistvo je ranije osuđen na doživotni zatvor 56-godišnji ruski državljanin.

Sud je zaključio da je atentat izvršen uime ruskih državnih vlasti.

Ubijeni muškarac bio je 40-godišnji Gruzijac čečenskog porijekla koji je od kraja 2016. živio u Njemačkoj kao tražitelj azila, a ruske vlasti su ga klasificirale kao čečenskog terorista.