Globus

odluka do 29. novembra?

Njemačka s vakcinacijom protiv koronavirusa počinje početkom januara

07/12/2020

Ograničenja poput zatvaranja restorana, barova, sportskih i zabavnih objekata trebali bi trajati najmanje do 10. januara, a neke regije poduzimaju ili planiraju oštrije mjere

Šef kabineta kancelarke Angele Merkel kaže da očekuje da će vakcinacija protiv nove vrste koronavirusa u Njemačkoj početi “u prvim danima” nove godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Očekuje se da će vlasti Evropske unije do 29. decembra donijeti odluku o odobravanju prve vakcine za upotrebu. Njemačka sprema posebne centre za vakcinaciju. Vijest dolazi dok se Velika Britanija sprema za početak vakcinacije protiv koronavirusa u utorak.

Helge Braun rekao je kasno u nedjelju da će reći medicinskim vlastima da je spreman pomoći.

Rekao je da će se on i Merkel vakcinisati “kada dođu na red”.

Podaci o zarazi u Njemačkoj više su ili manje stabilizirali od djelomičnog zatvaranja 2. novembra, ali se nisu smanjili.

U ponedjeljak je nacionalni centar za kontrolu bolesti prijavio 12.332 nova slučaja u protekla 24 sata, u poređenju sa 11.168 prije sedmicu i 147 novih smrtnih slučajeva.

Ograničenja poput zatvaranja restorana, barova, sportskih i zabavnih objekata trebali bi trajati najmanje do 10. januara, a neke regije poduzimaju ili planiraju oštrije mjere.

Braun je rekao da su potrebna strožija ograničenja “barem u žarištima”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.