Globus

koronavirus

Njemačka se suočava sa drugim valom pandemije: Sav dosadašnji uspjeh doveden u opasnost

04/08/2020

"Već smo u drugom usponu", rekla je Johna za list Augsburger Allgemeine

Njemačka se već suočava sa drugim talasom epidemije virusa korona i rizikuje da protraći ranije postignut uspjeh time što stanovništvo ne poštuje pravila socijalnog distanciranja, izjavila je predsjednica njemačkog udruženja ljekara “Marburger Bund” Susanne Johna.

Dnevni broj potvrđenih slučajeva zaraze konstantno je rastao u posljednjih nekoliko sedmica, a zdravstveni stručnjaci upozoravaju da slabije održavanje higijene i nedovoljno poštovanje pravila socijalnog distanciranja jednog dijela stanovništva dovodi do širenja virusa u zajednicama.

“Već smo u drugom usponu”, rekla je Johna za list Augsburger Allgemeine.

Prema riječima Johne, postoji opasnost da će se željom za vraćanjem u normalno stanje i ukidanjem mjera sprečavanja širenja zaraze protraćiti uspjeh koji je Njemačka do sada postigla.

Jona je pozvala stanovništvo da nastavi da poštuje mjere socijalnog distanciranja i higijene, kao i da nastavi da nosi zaštitne maske.

Najveća evropska ekonomija do sada je uspjela da iskontroliše pandemiju uz manji broj žrtava u odnosu na pojedine susjedne zemlje, kao što su Francuska i Italija, zahvaljujući čestom testiranju, dobrom zdravstvenom sistemu i poštovanju mjera socijalnog distanciranja.

Njemački Institut “Robert Koch” saopštio je da je u Njemačkoj broj zaraženih u posljednja 24 časa uvećan za 879 na 211.281, a da je preminulo još osam pacijenata pozitivnih na virus korona, čime je ukupan broj umrlih od posljedica pandemije u toj zemlji dostigao 9.156.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.