Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bundestag

Njemačka ukida vanrednu epidemiološku situaciju, ali će zadržati neke mjere

njemacka

Proglašenje vanredne zdravstvene situacije omogućilo je saveznim i državnim vladama da nalože ključne mjere protiv širenja koronavirusa bez odobrenja nacionalnog i regionalnog parlamenta

Njemački parlament neće produžiti takozvanu “epidemijsku situaciju nacionalnih razmjera” kada istekne sljedećeg mjeseca, ali će zadržati određene mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vodeći članovi Bundestaga rekli su da, iako su u posljednje vrijeme ponovo u porastu slučajevi zaraze koronavirusom, ne vide potrebu za produžavanjem vanredne situacije koja je prvi put proglašena u martu 2020. i od tada je više puta produžavana.

Rekli su da se situacija iz temelja promijenila činjenicom da je oko dvije trećine stanovništva vakcinisano protiv virusa.

Proglašenje vanredne zdravstvene situacije omogućilo je saveznim i državnim vladama da nalože ključne mjere protiv širenja koronavirusa bez odobrenja nacionalnog i regionalnog parlamenta.

“Neće više biti zatvaranja škola, lockdowna ili policijskog sata”, rekao je Dirk Wiese, zamjenik šefa parlamentarne grupe Socijaldemokrata. Dodao je da se s pandemijom i dalje treba odgovorno nositi, ali da je potrebno ponovo ublažiti ograničenja građanskih prava.

Uprkos isteku vanredne situacije 25. novembra, neke mjere poput obaveznog nošenja maski na javnim mjestima, ograničenja ulaska na određena mjesta samo vakcinisanim ili novčana podrška radnicima koje je teško pogodila pandemija će ostati na snazi do marta.

Osim toga, pojedine pokrajine i dalje mogu odlučiti da ponovo provedu strože mjere ukoliko bude potrebno.

Vijest o ukidanju vanredne epidemiološke situacije dolazi u trenutku kada je u toj zemlji zabilježen najveći broj novozaraženih koronavirusom od aprila.

Institut “Robert Koch” (RKI) objavio je da je u posljednja 24 sata zabilježeno 23.212 slučajeva koronavirusa i 114 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. Institut je više od 23.000 slučajeva posljednji put zabilježio 30. aprila.

Iz instituta su upozorili da će broj zaraženih vjerojatno rasti u sljedećim sedmicama, jer ljudi provode više vremena u zatvorenim prostorima tokom hladnijih jesenskih i zimskih mjeseci, a i dalje je veliki broj nevaksinisanih.

Do sada je u Njemačkoj potpuno vakcinisano 55,2 miliona ljudi, odnosno 66,4 posto stanovništva.