Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog praznika

Njemačka upozorava da neće imati pouzdane podatke o koroni do 10. januara

Izvještavajući o dnevnom broju slučajeva posljednjih dana, RKI ističe da se manje zaraženih testira tokom Božića i Nove godine.

Njemački podaci o koronavirusu neće se vratiti na pouzdan nivo do 10. januara, upozorio je u srijedu nacionalni institut za kontrolu bolesti, jer praznični period sa sobom nosi zatišje testiranja.

– Očekujemo da će se dijagnostika i testiranje vratiti na nivo koji smo imali prethodnih sedmica do kraja prve sedmice januara, čineći podatke u drugoj sedmici januara uporedivim s podacima iz prethodnih sedmica – navodi Institut Robert Koch ( RKI), prenosi dpa.

Agencija nije mogla dati precizniji vremenski okvir zbog regionalnih razlika u testiranju, navodi se u saopćenju.

Izvještavajući o dnevnom broju slučajeva posljednjih dana, RKI ističe da se manje zaraženih testira tokom Božića i Nove godine. Mnoge javne zdravstvene službe rade sa smanjenim brojem osoblja, dok se otvara manje centara za testiranje, a učestalo testiranje koje se provodi u školama je stavljeno na pauzu zbog praznika.

Iako ovo ostavlja Njemačku djelomično u mraku u pogledu razmjera trenutne epidemije, jedna stvar u koju nacija može biti sigurna je širenje omikron varijante koronavirusa, kaže Dirk Brockmann s berlinskog Humboldt univerziteta.

Brockmann je ukazao na primjetan porast broja potvrđenih i vjerojatnih slučajeva omikrona koji su nedavno registrirani u Njemačkoj.

Profesor je upozorio naciju da ne dobije lažni osjećaj sigurnosti jer se opća stopa zaraze čini relativno niskom.