Merkel prelomila

Njemačka uvodi lockdown za necijepljene, od februara obavezno cijepljenje!?

PK Chancellery
Executive Chancellor Angela Merkel, Olaf Scholz, Executive Minister of Finance, Hendrik Wuest, Prime Minister of North Rhine-Westphalia, and Michael Mueller, Governing Mayor of Berlin, appear at a press conference following the consultations with the heads of government of the Laender on how to proceed the corona pandemic. Berlin, December 2nd, 2021. Copyright: Janine Schwithz / photothek.de

Kancelarka Angela Merkel izjavila je da će necijepljenim osobama biti zabranjen pristup na mnoga javna mjesta, uključujući trgovine koje nisu nužne i događaje, osim ako su se nedavno oporavili od covida-19.

Cijepljenje bi u Njemačkoj od februara moglo postati obvezno, najavila je odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel.

Njemačka će također nametnuti dodatna ograničenja društvenih kontakata u cijeloj zemlji za necijepljene osobe, u onome što lokalni mediji opisuju kao “lockdown za necijepljene”, prenosi The Guardian.

Diskoteke i klubovi morat će se zatvoriti ako broj slučajeva prijeđe određeni prag, također je najavila kancelarka.

Situacija s covidom je “vrlo ozbiljna”, upozorila je Merkel, s vrlo visokom razinom oboljelih i stopom cijepljenja koja je niža nego u nekim drugim evropskim zemljama (u Njemačkoj je ciljepljeno oko 70 posto stanovništva, što otprilike odgovara prosjeku EU).

Kancelarka Angela Merkel izjavila je da će necijepljenim osobama biti zabranjen pristup na mnoga javna mjesta, uključujući trgovine koje nisu nužne i događaje, osim ako su se nedavno oporavili od covida-19.

“Kultura i slobodno vrijeme diljem zemlje bit će otvoreni samo za one koji su cijepljeni ili su se oporavili od bolesti”, rekla je Merkel, kako prenosi BBC.

“Shvatili smo da je situacija vrlo ozbiljna i da želimo poduzeti daljnje mjere pored već poduzetih”, dodala je.

Merkel je također rekla da bi obvezno cijepljenje u cijeloj zemlji moglo biti uvedeno od februara 2022., nakon što se o tome raspravi u parlamentu.

Ona i njezin nasljednik Olaf Scholz izjavili su da će njemački parlament glasati o tome.

Merkel se uvijek opirala obveznom cijepljenju, govoreći da je odgovornost vlade da uvjeri građane da se cijepe. No, danas je, upitana podržava li sada tu mjeru, odgovorila: “Da sam parlamentarna zastupnica, glasala bih za to”, prenio je BBC.

Merkel i Scholz sastali su se danas s njemačkim regionalnim čelnicima kako bi dogovorili daljnji put za zemlju.

Ograničeni kontakti i u privatnom druženju

Austrija je nedavno postala prva zapadna zemlja koja je cjepiva učinila obveznim, dok je Grčka objavila da će cijepljenje učiniti obveznim za starije od 60 godina.

Ranije tokom dana medijin su objavili da savezne i vlasti njemačkih saveznih pokrajina planiraju pooštrenje mjera za necijepljene kojima bi se drastično ograničili kontakti i pristup trgovinama te kulturnim i sportskim natjecanjima.

Pristup trgovinama na saveznoj razini bi trebao biti ograničen samo za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli koronavirus, a isto vrijedi i za kulturne i sportske manifestacije, stoji u odlukama saveznih i pokrajinskih vlasti kako prenose njemačke novinske agencije.

Broj posjetitelja na masovnim manifestacijama bi trebao biti ograničen na 30 posto kapaciteta prostora, ali ne bi smio premašivati brojku od 15.000.

Kod necijepljenih bi trebali biti ograničeni i kontakti u privatnom okruženju. Tako bi se članovi jedne porodice smjeli sastajati s najviše dva člana nekog drugog kućanstva ako se radi o osobama koje nisu cijepljene ili preboljele koronavirus.

U nacrtu odluka saveznih i pokrajinskih vlasti stoji i cilj da se utroši još 30 miliona cijepljenja, u što su uključena prva, druga kao i tzv. booster cijepljenja do Božića.

Državni epidemiološki institut Robert Koch u četvrtak je izvijestio o 73.209 novozaraženih koronavirusom.