Globus

Njemačka uvodi osnovnu penziju

12/11/2019

Nakon višemjesečnih prijepora vladajuća koalicija u Njemačkoj je postigla sporazum o osnovnoj penziji. Dogovor predviđa isplatu dodatka na nisku penziju

“Rasijekli smo veliki čvor”, izjavila je predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer u Berlinu. Ona je postizanje dogovora objavila skupa s obnašateljicom dužnosti predsjednice SPD-a Malu Dreyer i šefom CSU-a Markusom Söderom.

Osobe koje su uplaćivale doprinose najmanje 35 godina, a unatoč tomu imaju malu penziju, dobivat će od države dodatak na penziju. Dodatak će dobivati samci ako im je penzija manja od 1250 eura i parovi ako je penija manja od 1950 eura, piše Deutsche Welle.

Procjenjuje se da će dodatak na penziju dobivati između milion i dvjesto hiljada i milion i petsto hiljada penzionera te da će to državni proračun stajati između milijardu i milijardu i pol eura. Dodatak na penziju bi trebao biti isplaćivan od 2021. godine.

I dosad je u Njemačkoj postojao novčani dodatak za one s malim penzijama. Ali, to je bila socijalna pomoć i isplaćivala ga je socijalna služba. Prema navodima Saveznog statističkog ureda prošle godine je takav dodatak dobivalo 1,1 milion ljudi. Prosječna visina dodatka bila je 796 eura.

A što je osnovna penzija?

Da ljudi nakon teškog rada cijelog života i redovitih uplata u penzioni fond ne bi na kraju postajali socijalni slučajevi, vladajuća koalicija je dogovorila uvođenje osnovne penzije. Ko je godinama radio, odgajao djecu ili njegovao stare ili bolesne u svojoj obitelji, dobivat će penziju koja će biti znatno viša nego što je egzistencijalni minimum, koji je dosad osiguravala socijalna služba.

Uvjet je, dakle, da čovjek ima najmanje 35 godina radnog staža u što se ubrajaju uplate u penziono osiguranje za vrijeme rada, odgoj djece ili njegovanje starih ili bolesnih osoba u vlastitoj porodici.

Procjene potencijalnih korisnika se kreću od 320.000 (Institut za empirijska socijalna i gospodarska istraživanja) do gotovo tri miliona (Studija Zaklade Bertelsmann i Instituta njemačkoga gospodarstva).

Provjera potreba

U Koalicijskom ugovoru CDU-a, CSU-a i SPD-a bilo je prvotno predviđeno da se potreba isplate penzionog dodatka provjerava na isti način kao što se dosad provjeravala potreba za isplatu socijalne pomoći. Ali, SPD se tomu kasnije protivio pa se odustalo od provjere imovine penzionera i njihovih partnera. Provjeravat će se, dakle, samo primanja penzionera. To znači uz enzije (iz svih stubova) i prihodi od najma nekretnina, rendite od dionica i slično. Ali, imovina je isključena od provjere. To znači da je teoretski moguće da neko živi u vili (vlastitoj ili s partnerom u njegovoj) i da zbog male vlastite penzije dobija penzioni dodatak od države.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.