Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drugi val

Njemačka uvodi oštrija ograničenja u borbi protiv koronavirusa

njemacka

Njemačka bi trebala produžiti lockdown do kraja mjeseca i uvesti nova oštrija ograničenja u pokušaju da dobije kontrolu nad rastućim infekcijama koronavirusom, kazali su izvori u utorak

Nova pravila, o kojima trenutno razgovaraju kancelarka Angela Merkel i čelnici 16 njemačkih saveznih država, prvi put će zabraniti neesencijalna putovanja stanovnicima teško pogođenih područja širom Njemačke, javlja Reuters.

U gradovima i okruzima u kojima je broj novih slučajeva koronavirusa veći od 200 na 100.000 stanovnika tokom sedam dana, putovanje će biti ograničeno na radijus od 15 kilometara, rekli su izvori.

Takođe, članovima jednog domaćinstva biće dozvoljeno da se javno sretnu sa samo još jednom osobom iz drugog domaćinstva, rekao je jedan od izvora. To se poredi sa trenutnim pravilom prema kojem su javni skupovi ograničeni na pet ljudi iz dva domaćinstva.

Kao i mnoge druge evropske zemlje, Njemačka se bori da zaustavi drugi talas virusa. Britanija je u utorak započela treći lockdown protiv COVID-19, a građanima je naredila da ostanu kod kuće.