Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radio Slobodna Evropa

Njemačka zabranila emitiranje “Russia Today” kanala, naveden i razlog

rt dw

Njemačka komisija za licenciranje i nadzor medijskih institucija saopćila je 2. februara da nije podnijeta ni odobrena nikakva prijava za RT DE na njemačkom jeziku i da nema “drugu dozvolu koja je legitimna prema europskim zakonima”

Njemački regulatorni odbor za medije presudio je da ruski državni emiter Russia Today (RT) mora prestati emitirati svoje programe na njemačkom jeziku u zemlji, potvrđujući odluku iz decembra u kojoj se navodi da RT nema potrebnu dozvolu.

Njemačka komisija za licenciranje i nadzor medijskih institucija saopćila je 2. februara da nije podnijeta ni odobrena nikakva prijava za RT DE na njemačkom jeziku i da nema “drugu dozvolu koja je legitimna prema europskim zakonima”.

Sredinom decembra Russia Today Njemačka (RT DE) je počela emitirati svoje programe na različitim kanalima, uključujući na svojoj web-stranici i preko satelita. Njemački medijski autoritet i njemačka država Brandenburg su u roku od nekoliko sedmica presudili da RT DE nema pravo na emitiranje u Njemačkoj zbog licenciranja.

Zabrana je dovela do uklanjanja RT DE s liste kanala koje emitira satelitski operater Eutelsat sa svojih satelita, iako je RT DE nastavio prenositi sadržaj na svojoj web-stranici.

Njemački medijski regulatori pokrenuli su postupak nakon što je RT zatražio da licenca koju posjeduje u Srbiji za satelitski prenos daje pravo da emitira program u Njemačkoj prema sporazumu Vijeća Europe.

Odluka komisije od 2. februara kaže da je RT DE potrebna licenca koja je u skladu s njemačkim državnim medijskim sporazumom, a RT je ne može zamijeniti drugom licencom.

Komisija je saopćila da je prenos RT DE “zabranjen jer nema potrebnu dozvolu za emitiranje”.

Russia Today Njemačka je 2. februara saopćio da je njegovo emitiranje u skladu s europskim zakonima i ponovo se pozvao na svoju dozvolu za emitiranje u Srbiji, za koju je rekao da je data 6. decembra i važi do 2029. godine. Također je rekao da će osporiti odluku regulatora na sudu.

Glavna urednica RT-a, Margarita Simonjan, nazvala je odluku njemačkog regulatora “potpunom glupošću” i rekla da kanal “neće prestati s emitiranjem”.

Ovi potezi uslijedili su nakon što je YouTube blokirao RT DE u decembru, manje od tri mjeseca nakon što je američka platforma za razmjenu videa izbrisala još dva RT kanala na njemačkom jeziku koje je optužila za kršenje politike dezinformacija o COVID-19.

Pokrenut 2005. godine kao Russia Today, RT koji finansira država kontinuirano je širio svoje emisije i web-stranice na jezicima uključujući engleski, francuski, španski i arapski.

Kanal je zabranjen u nekoliko zemalja, uključujući bivše sovjetske republike Litvanije i Latvije.

U Sjedinjenim Državama se od njega tražilo da se registrira kao strani agent, a britanske vlasti su zaprijetile da će joj oduzeti dozvolu za emitiranje.

Rusija će ciljati njemačke medije kao odgovor

Rusija će uzvratiti Njemačkoj jer je zabranila uslugu RT, a odgovor će utjecati na njemačke medije akreditirane u Rusiji i internetske “posrednike”, saopćilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

“Ovaj potez nas lišava svakog izbora osim da krenemo u uzvratne mjere protiv njemačkih medija akreditiranih u Rusiji, kao i protiv internet posrednika koji su dobrovoljno i neosnovano izbrisali račune TV kanala sa svojih platformi”, navodi se u saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.