Globus

Mehrum u Donjoj Saskoj

Njemačka zbog uštede gasa ponovo u pogon stavila jednu od ugašenih termoelektrana

01/08/2022
FOTO: DPA/PIXSELL

Elektrana Mehrum prestala je s radom u decembru prošle godine i dio je tzv. energetske rezerve čije aktiviranje je moguće u slučaju nužde

Njemačka je u sklopu mjera štednje prirodnog gasa odlučila da u pogon ponovno pusti jednu od već ugašenih termoelektrana na ugalj, objavila je Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu, prenosi DPA.

Elektrana Mehrum u Donjoj Saskoj, u vlasništvu češkog koncerna EPH, prva je termoelektrana koja će biti ponovno aktivirana nakon što je savezna vlada sredinom jula donijela zakonske promjene koje omogućavaju ponovno aktiviranje već ugašenih elektrana na ugalj i naftu do kraja sljedeće godine kada se očekuje postizanje visokog stepena neovisnosti od prirodnog gasa iz Rusije.

Elektrana Mehrum prestala je s radom u decembru prošle godine i dio je tzv. energetske rezerve čije aktiviranje je moguće u slučaju nužde.

Prema navodima uprave ove elektrane kapaciteta 690 megavata, proizvodnja struje može započeti „u svakom trenutku“.

Cilj vraćanja elektrana na ugalj u pogon je smanjenje potrošnje gasa. Njemački ministar finansija Christian Lindner (Liberalno-demokratska stranka FDP) smatra da se gas umjesto za proizvodnju struje mora štediti za potrebe domaćinstava i industrije u nadolazećoj zimi.

– Ne smijemo dopustiti da se kriza s prirodnim gasom pretvori u krizu opskrbe električnom energijom – rekao je Lindner.

Lindner, kao i demokršćanska opozicija u Bundestagu, traži i održavanje preostale tri nuklearne elektrane u pogonu.

Ministar ekonomije i energetike Robert Habeck (Zeleni) smatra da se u proizvodnji električne energije treba odreći prirodnog gasa „gdje god je to moguće“.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.