Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud u Frankfurtu

Njemački desničarski ekstremista osuđen na doživotni zatvor

Stephan Ernst (47) priznao je da je ispalio metak. Bilo je to prvo političko ubistvo koje je počinila krajnja desnica od 1920-ih u demokratskoj Njemačkoj

Sud u Frankfurtu osudio je simpatizera krajnje desnice na doživotni zatvorsku kaznu zbog ubistva istaknutog promigrantskog političara 2019. godine.

Walter Lübcke iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) regionalni guverner u distriku Kassel, ustrijeljen je 2019. u glavu iz neposredne blizine.

Stephan Ernst (47) priznao je da je ispalio metak. Bilo je to prvo političko ubistvo koje je počinila krajnja desnica od 1920-ih u demokratskoj Njemačkoj.

Obojica optuženih imaju krajnje desničarsku pozadinu, a tužitelji su rekli da je motiv ubistva njihov politički ekstremizam.

Walter Lübcke, ubijen u blizini centralnog grada Kassel, bio je prvi izabrani političar koji je u nekoliko posljednjih decenija ubijen u Njemačkoj.

Advokat Stephana Ernsta tvrdio je da je to bio politički napad i da ga stoga treba tretirati kao ubistvo iz nehata.

To je navodno prvi politički atentat u Njemačkoj od terorističkih napada ljevičarske frakcije Crvene armije sedamdesetih.

Tužitelji su također optužili Ernsta za pokušaj ubistva iračke izbjeglice u napadu nožem u januaru 2016. Žrtva je teško povrijeđena.