Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vođa opozicije

Njemački doktori pregledali Navalnog pa demantovali ruske

aleksei-navalni

Supruga Alekseja Navalnog pristala je da se on liječi u Berlinu

Grupa njemačkih doktora pregledala je ruskog opozicijskog aktivista Alekseja Navalnog koji je u komi u sibirskoj bolnici, rekla je njegova glasnogovornica.

„Njemački doktori, stručnjaci za reanimaciju, pregledali su Alekseja Navalnog“, objavila je na Twitteru Kira Jarmiš.

Tim je zaključio kako se Navalnog može prebaciti u Berlin, što su ranije ponudile njemačke vlasti, jer imaju potrebnu opremu kako bi mu zaštitili život tokom prevoza, dodala je glasnogovornica.

Ruski doktori zasad tvrde da on nije sposoban za prevoz.

Supruga Alekseja Navalnog pristala je da se on liječi u bolnici Charite u Berlinu.

Ona je ranije u petak poslala pismo Kremlju u kojem poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina da dopusti prebacivanje Navalnog na liječenje u Njemačku iz koje je po njega došao avion hitne pomoći.

Kremlj je u petak objavio da je odbijanje transfera u inozemstvo „isključivo medicinska odluka“, piše agencija Reuters, dodajući da ruski doktori “čine sve što je u njihovoj moći da otkriju razlog bolesti pacijenta i da ga izliječe”.

Navalni, žestoki Putinov kritičar, u teškom je stanju otkad je u četvrtak ujutro u gradu Tomsku popio čaj za koji se vjeruje da je bio otrovan.

Vođa ruske opozicije se počeo osjećati slabo u avionu za Moskvu, a avion je potom morao prisilno sletjeti u sibirski grad Omsk.