Njemački industrijski divovi u najvećem korupcijskom skandalu poslijeratne Grčke

german_tank_leopard_2_in_the_desert_20130720_1442342528

Siemens, Daimler, Rheinmetall.., samo su neke od korporacija uhvaćenih u slučajevima korupcije u Grčkoj koju Njemačka često proziva upravo zbog izostanka reformi koje bi dokinule rašireno podmićivanje.

Još uvijek nije određen datum suđenja na kojem se očekuju svjedočanstva 19 bivših direktora njemačke inženjerske grupe Siemens u postupku koji mediji nazivaju najvećim u posljednjem desetljeću. Istraga se vodi protiv ukupno 60 ljudi, a američkih CorpWatch je naziva “najvećim korporativnim skandalom u grčkoj poslijeratnoj historiji”.

Spis od 2.300 stranica

Sumnja se da je bavarski Simens, koji u Grčkoj posluje od 19. stoljeća, podmićivao razne dužnosnike da bi osigurao jedan od najizdašnijih ugovora povezan s unapređivanjem grčke telefonske mreže u kasnim 90-im godinama.

Siemens je navodno potrošio 70 miliona eura za mito u Grčkoj, tvrde izvori iz grčkog pravosuđa. Istraga je u devetoj godini, a spis je narastao do 2.300 stranica.

Jedan od osumnjičenih je bivši predstavnik grupe u Grčkoj, 62-godišnji Michalis Christoforakos koji ima dvojno, grčko i njemačko državljanstvo i kojeg Berlin odbija izručiti uz tvrdnju da je u njegovom slučaju nastupila zastara.

Christoforakos je iz Grčke pobjegao 2009. godine i vjeruje se da je posredovao u podmićivanju grčke političke elite.

“Dvostruki standardi”

Slučaj izaziva dodatnu napetost na relaciji Atina-Berlin, pa je predsjednica grčkog parlamenta Zoe Constantopoulou nedavno rekla da postupak protiv Siemensa otkriva dvostruke standarde Njemačke.

“Ovo je pitanje pravde koje pokazuje da u Njemačkoj postoji dvostruki govor,” rekla je Constantopoulou u intervjuu za francuski list Liberation.

“Njemačke kompanije su zloglasno umiješane u korupcijsku praksu u Grčkoj, ali se ti slučajevi tek povremeno istražuju,” dodaje njemački think-tank za vanjsku politiku u recentnom izvješću.

Za korupciju su optuženi i njemačke proizvođači oružja koji su uživali velik profit zahvaljujući grčkom vojnom proračunu koji je prema postotku u BDP-u (2.2 %) 2014. bio najveći u EU, rekla je njemačka zastupnica Ljevice Sahra Wangenknecht za AFP.

“Njemačke kompanije su skupile značajan profit od goleme količine oružja koju kupuje Grčka,” rekla je.

Ugovori izdašni, kazne simbolične

Ranije ove godine su pokrenute i istrage protiv njemačkog proizvođača automobila Daimler zbog sumnje da je podmićivanjem osigurao ugovor o isporuci vojnih vozila u vrijednosti od 100 miliona eura i Krauss Maffei Wegmanna poznatog po tenkovima Leopard.

U međuvremenu je izrečena novčana kazna njemačkom Rheinmetallu, koji također trguje oružjem. Sud u Berlinu je komapniju kaznio iznosom od 37 miliona eura zbog podmićivanja kojim je osigurana prodaja sistema za protuzračnu obranu u ugovoru vrijednom 150 miliona eura.

U Münchenu su osuđena i dva bivša menadžera iz pružatelja industrijskih usluga Ferrostaal koji su mitom osigurali grčku narudžbu podmornica. Tvrtka je kažnjena sa 140 miliona eura.

Promatrači ističu da izrečene kazne najčešće nisu niti blizu vrijednosti sklopljenih ugovora zbog čega ne služe za odvraćanje, piše AFP.