CDU/CSU

Njemački konzervativci dosegli rekordno loš rejting pred parlamentarne izbore

Nekoliko trostranačkih koalicija bilo bi moguće nakon izbora ako bi postigli rezulate koji su u skladu sa trenutnim anketama

Njemačka politička koalicija kršćanskih demokrata (CDU/CSU) prvi put u njemačkoj poslijeratnoj istoriji po objavljenim anketama spala je ispod 20 posto podrške birača, prema Forsa istraživanju objavljenom u utorak. Socijaldemokrati (SPD), predvođeni vicekancelarom i ministrom finansija, Olafom Scholzom, su vodeći u anketama sa oko 25 posto, piše portal Euractiv.

Istovremeno, Zeleni su na 17 posto podrške, a liberalni FDP je porastao za jedan poen na 13 posto. Krajnje desni AfD ima podršku od 11 posto birača, a ljevičarska straka Die Linke je na 6 posto.

To znači da niti jedna kombinacija od dvije stranke neće imati većinu za sastavljanje vlade nakon izbora 26. septembra, niti crveno-zelena ni velika koalicija ni liberalna crno-žuta koalicija.

Nekoliko trostranačkih koalicija bilo bi moguće nakon izbora ako bi postigli rezulate koji su u skladu sa trenutnim anketama – savez lijevih stranaka (SPD-Zeleni-Die Linke), ‘semafor koalicija’ (SPD-Zeleni-FDP) i opcija CDU-Zeleni-FDP ili SPD-CDU-FDP.

Istorijski loši rezultati u anketama su samo dodatni udarac u mjesecu koji je bio težak za konzervativnog kandidata za kancelara Armina Lascheta.

Kontinuirano nizak rejting konzervativnog bloka kancelarke Angele Merkel doveo je do toga da je pojačala kampanju, hvaleći Lascheta kao važnog garanta stabilnosti na posljednjoj redovnoj sjednici njemačkog parlamenta, dok je u isto vrijeme bila jako kritična prema Scholzu.

– U pitanju su ključne ekonomske i poreske odluke koje će odrediti budućnost naše zemlje, broj radnih mjesta – rekla je Merkel, dodajući da je Laschet jedini kandidat sposoban formirati ,,umjerenu vladu koja će voditi našu zemlju u budućnost”.

Merkel je također kritizirala Scholza jer je koristio izraz “zamorci” kad je govorio o ljudima cijepljenim protiv Covid-a.