Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački mediji: Teška pobjeda za Merkel, fijasko SPD-a i uspjeh AfD-a

angela merkel

Teška pobjeda i historijski gubici su najčešći naslovi kojima su njemački listovi danas opisali jučerašnje parlamentarne izbore na kojima su Nijemci izabrali novi saziv Bundestaga, javlja Anadolu Agency (AA).

List “Bild“ piše da je kancelarka Angela Merkel sa savezom Kršćansko demokratske unije i Kršćansko socijalne unije (CDU/CSU) ostvarila Pirovu pobjedu i da bi buduća vlada Njemačke mogla biti jamajčanska koalicija u koju bi ušle Slobodna demokratska partija (FDP) i pokret Zelenih. Izraz jamajčanska koalicija odnosi se na boje zastave Jamajke (crna, žuta i zelena) koje su ujedno i boje koje simboliziraju moguće buduće koalicione partnere.

“Süddeutsche Zeitung“ je ukazao na historijski gubitak podrške birača koji su zabilježile Kršćanska unija i Socijaldemokratska partija (SPD), a u tekstu se ističe i veliki izborni uspjeh i ulazak u Bundestag desničarskih populista Alternativa za Njemačku (AfD).

“Bolna pobjeda za Merkel, AfD treća najjača stranka u Bundestagu“ naslov je kojim je list “Tagesspiegel“ opisao jučerašnje izbore u Njemačkoj.

Isti listi ukazao je da su i Unija CDU/CSU i SPD ostvarili najlošije rezultate od Drugog svjetskog rata, a da će u parlamentu prvi put biti i predstavnici radikalne desnice.

“Frankfurter Allgemeine Zeitunng“ ukazao je na iste činjenice i najavio traženje odgovornih za izborni fijasko, u prvom redu SPD-a čiji birači su omogućili kancelarki Merkel da osvoji i četvrti mandat na čelu vlade.

Prema izlaznim anketama na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Njemačkoj vladajuća unija CDU/CSU osvojila je 33 posto glasova, a Socijaldemokrate SPD-a dobile su 20,5 posto glasova. Treća stranka je radikalno desničarska i populistička Altrnativa za Njemačku (AfD) sa 13 posto osvojenih glasova, a u Bundestag su ušle i Slobodna demokratska partija (FDP), Zeleni i Ljevičarska partija.

Merkel je najavila formiranje nove vlade, a čelnik SPD-a Martin Schulz je najavio prelazak u opoziciju.