Robert Habeck

Njemački ministar o EU sankcijama Rusiji: Stvari se već počinju urušavati

Robert Habeck 2

Posljednje predložene sankcije blokirala je Mađarska

Njemački ministar privrede Robert Habeck izrazio je zabrinutost da se ujedinjeni stav Europske unije o novim sankcijama protiv Rusije počinje urušavati.

Sljedeće sedmice će se održati summit evuropskih zemalja na kojem će se raspravljati o daljnjem paketu sankcija protiv Rusije, uključujući prekid uvoza ruske nafte.

“Nakon ruskog napada na Ukrajinu, vidjeli smo što se može dogoditi ako je Europa ujedinjena. Nadam se da će se to nastaviti na sutrašnjem summitu. Ali stvari se već počinju urušavati”, rekao je danas Habeck na konferenciji za novinare, a prenosi Reuters.

Posljednje predložene sankcije blokirala je Mađarska, koja nema izlaz na more i pristup brodovima za prijevoz nafte, a 65% njenog uvoza nafte dolazi iz Rusije putem naftovoda Družba.

Budimpešta želi najmanje četiri godine kako bi postala neovisna o ruskoj nafti te sredstva Europske unije za prilagodbu svojih rafinerija za preradu sirove nafte i povećanje kapaciteta naftovoda sve do Hrvatske.

Francuska je predložila kompromis koji isključuje naftovod Družba iz embarga i kojim bi se nametnule sankcije samo na naftu koja se u EU dostavlja tankerima.