Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Christian Lindner

Njemački ministar o Trumpu: Za transatlantsko partnerstvo nebitno je ko je u Bijeloj kući

Christian Lindner
Foto: Pixsell
Christian Lindner

“Bez obzira na to ko je u Bijeloj kući, mi imamo prevashodni interes da nastavimo sarađivati preko Atlantika, ekonomski, politički, ali i u pitanjima sigurnosti”

Transatlantsko partnerstvo između Sjedinjenih Država i evropskih saveznika nastavit će se bez obzira ko je u Bijeloj kući, izjavio je njemački ministar finansija u ponedjeljak, u jeku burniih reakcija zbog kritičnih primjedbi bivšeg američkog predsjednika Donald Trumpa prema NATO-u.

Kandidirajući se za još jedan predsjednički mandat na izborima u novembru, Trump je tokom predizbornog skupa u subotu sugerirao da neće braniti saveznike iz NATO-a koji nisu uložili dovoljno u vojsku, i da će čak ohrabriti Rusiju da ih napadne.

– Bez obzira na to ko je u Bijeloj kući, mi imamo prevashodni interes da nastavimo sarađivati preko Atlantika, ekonomski, politički, ali i u pitanjima sigurnosti – kazao je njemački ministar finansija Christian Lindner.

Govoreći tokom posjete Londonu, Lindner je izjavio da Britanija i Njemačka dijele slične izazove kada je u pitanju jačanje sposobnosti slobodne trgovine.

– Nakon prvih izjava Donalda Trumpa, taj dijalog je od posebne važnosti – kazao je Lindner prije nego što je otišao na sastanak s britanskim kolegom Jeremyjem Huntom.

– Suočavamo se s velikim izazovima kao evropske članice NATO-a – izjavio je Lindner, dodajući da su evropski mir i poredak slobodne trgovine dovedeni u opasnost ruskom invazijom na Ukrajinu 2022. godine.

Lindner je, govoreći o odlasku Britanije iz Evropske unije 2020. godine, također kazao da je Brexit otežao poslovanje u Britaniji njemačkim kompanijama, što znači da je bliski dijalog između dvije zemlje od ključnog značaja.

– Ta intenzivna razmjena mišljenja i dijalog su neophodni jer se, nažalost, više ne možemo redovno viđati u okviru Evropske unije – kazao je Lindner, prenosi Reuters.