Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jens Spahn

Njemački ministar zdravstva: Brojke me jaku zabrinjavaju

Health Minister Spahn Visits Hospital During The Coronavirus Pandemic
MOERS, GERMANY - AUGUST 28: German Health Minister Jens Spahn puts on a face mask before visiting a tent used for coronavirus testing at the Bethanien hospital on August 28, 2020 in Moers, Germany. Germany is wrestling with a sharp upswing in coronavirus infection rates that authorities attribute to vacationers returning from trips abroad. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn upozorio da niko nije imun na koronavirus, te da bi građani trebali poštovati epidemiološke mjere

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn izrazio je zabrinutost zbog sve većeg broja novih slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19) u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Upozorio je također, kako niko nije imun na koronavirus te da bi građani trebali poštovati epidemiološke mjere.

“Brojke me jako zabrinjavaju. Mladi ljudi ne bi trebali govoriti ‘neće nam se ništa desiti’. Ako se 80 miliona uključi u borbu, vjerovatnoća širenja virusa značajno opada”, kazao je Spahn novinarima u Berlinu.

Istakao je ipak, da ne razmišljaju o uvođenju druge sveobuhvatne blokade.

Direktor njemačkog Instituta “Robert Koch” Lothar Wieler posebno je naglasio značaj poštivanja mjera kao što su održavanje lične higijene i socijalna distanca.

“Ako ne bi uspjeli držati virus pod kontrolom, mogli bi imati više od 10.000 slučajeva zaraze dnevno”, rekao je Wieler.

Također je naglasio značaj provjetravanja zatvorenih prostorija u borbi protiv koronavirusa.

U Njemačkoj je posljednjih dana zabilježen značajan porast broja zaraženih koronavirusom, a samo u protekla 24 sata zabilježeno je 4.058 novozaraženih.

Iz Instituta “Robert Koch” navedeno je da se sa 4.058 novozaraženih Njemačka ponovno vratila brojkama iz aprila ove godine.

U protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je 16 osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva pvezanih sa COVID-19 povećan na 9.578.

Od početka pandemije u Njemačkoj su zabilježena 310.144 slučaja zaraze koronavirusom, od kojih se oporavilo 269.600.

Njemačka je zbog povećanja broja zaraženih, Rumuniju, Tunis, Gruziju i Jordan proglasila “rizičnim područjima”.