Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jens Spahn

Njemački ministar zdravstva otkrio kada očekuje vakcinu protiv koronavirusa

Close up hand holding covid-19 vaccine
Close up of doctor hand wearing blue disposable gloves and showing vaccine phial for coronavirus covid-19. Detail of hand with protective surgical gloves in lab holding vial dose vaccine for sars-coV-2 vaccine, prevention and immunization concept.

Njemačka podržava nekoliko istraživanja na razvoju vakcine, a Spahn je rekao da bi na kraju trebalo biti više nego dovoljno za masovnu upotrebu.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da očekuje da će vakcine protiv koronavirusa biti spremne za početak vakcinisanja u prvom tromjesečju iduće godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Spahn i ministrica obrazovanja i istraživanja Anja Karliczek izjavili su u septembru da se nadaju da će moći početi vakcinacija najugroženijih grupa Nijemaca u prvim mjesecima 2021. godine, a Spahn je u ponedjeljak rekao da bi se prognoze trebale obistiniti.

“Kako stvari stoje danas, 12. oktobra, pretpostavljam da ćemo moći početi vakcinaciju u prvom tromjesečju iduće godine”, rekao je Spahn tokom videokonferencije s istraživačkim centrom Instituta Ifo.

Vakcinacija bi bila dobrovoljna, a prvo bi se odnosila na ljude s postojećim zdravstvenim stanjem, starije osobe i ljude koji rade u zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima.

Njemačka podržava nekoliko istraživanja na razvoju vakcine, a Spahn je rekao da bi na kraju trebalo biti više nego dovoljno za masovnu upotrebu.

“Ako svi konji dođu do cilja, imaćemo previše vakcina”, rekao je Spahn.