Globus

Jens Spahn

Njemački ministar zdravstva pokrenuo raspravu: “Lockdown je bio prestrog”

06/09/2020

„S današnjim spoznajama ne bismo više zatvorili frizerske salone i trgovine“, izjavio je početkom sedmice savezni ministar zdravstva Jens Spahn i time pokrenuo raspravu u medijima i na društvenim mrežama

Ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) je također naglasio da se u martu o virusu malo znalo, pa su zato i bile donesene drastične odluke. Drugim riječima, prema današnjim saznanjima lockdown nije bio nužan u takvom strogom obliku. A ta ministrova izjava znači da ga u Njemačkoj više neće biti čak ni ako u jesen broj zaraženih naglo poraste. On je isključio i mogućnost ponovnog uvođenja potpune zabrane posjeta domovima za njegu starijih i nemoćnih osoba, piše Deutsche Welle.

Građani su naučili „kako se možemo zaštititi bez uvođenja tih mjera“, rekao je ministar Spahn. I istaknuo da su za zaštitu prije svega nužne maske, ali i održavanje distance i pridržavanje higijenskih mjera.

On je pozvao Nijemce da jesenski i zimski odmor provedu u Njemačkoj, jer se, kako je rekao, pokazalo da „određeni načini putovanja i odmora donose rizike i infekcije u Njemačku”.

Podijeljene reakcije

Stefan Genth iz Saveza trgovine je to nazvao „dobrom viješću“ i dodao: „Novi lockdown sa zatvaranjem trgovina mnogi trgovci ne bi finansijski preživjeli.“ Ingrid Hartges iz Njemačkog saveza hotelijera i ugostitelja je pozdravila ministrovu iskrenost i dodala da ono što vrijedi za trgovce i frizere mora vrijediti i za hotele i restorane.

No u strankama Unije, čiji je član i Jens Spahn, još uvijek vlada velika skepsa. I kancelarka Angela Merkel (CDU) i bavarski premijer Markus Söder (CSU) i dalje zahtijevaju što veći oprez i ograničenja. No Spahn je dobio i podršku, među ostalim od stranačkog kolege saskog premijera Michaela Kretschmera: „S današnjim saznanjima bismo prije nekoliko mjeseci drugačije odlučili. Pa i danas odlučujemo drugačije. Mi smo naučili lekcije iz pandemije.“ Kretschmer je također pohvalio ministra zdravstva jer, kako kaže, „iz njegovog priznanja je vidljivo da su mjere, koje su sada još nužne, promišljene i razborite.”

Mišljenja onih koje su drastične mjere u proljeće najteže pogodile su podijeljena. Na društvenim mrežama i u medijima za riječ su je javili brojni vlasnici frizerskih salona. Za neke je ministrova izjava stigla prekasno: oni su ogorčeni jer se još uvijek bore za preživljavanje. No većina ih ima razumijevanja za odluke donesene na početku pandemije jer, kako uglavnom kažu, tada stvarno niko nije mogao znati šta je ispravno a šta ne.

Stabilna situacija

Nakon izbijanja pandemije u martu njemačka vlada je odmah uvela najstrože mjere jer se bojala nekontrolisanog širenja virusa i fatalnih posljedica kao što su deseci hiljada mrtvih i kolaps zdravstvenog sistema.

Praktički preko noći su zatvorene sve trgovine koje ne prodaju živežne namirnice, frizerski i drugi saloni, ugostiteljski objekti. Od 17. marta bili su zabranjeni ili u najboljem slučaju najstrože ograničeni posjeti u domovima za njegu starijih i nemoćnih osoba.

Trenutno je situacija u Njemačkoj stabilna i nema naznaka nekog „drugog vala“. Na intenzivnoj njezi je oko 250 pacijenata, kod svih ostalih su simptomi takvi da nije potrebno bolničko liječenje. Broj mrtvih je već mjesecima relativno mali. I u staračkim domovima je pandemija pod kontrolom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.