Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Njemački novinar otkrio koje se zemlje ISIS najviše plaši

03/01/2016

Njemački novinar Jürgen Todenhöfer je prošle godine proveo deset dana u Islamskoj državi, a o onom što je tamo doživio napisao je knjigu koja je objavljena ovih dana. U intervjuu za Jewish News, Todenhöfer je kazao da Izrael nije uključen u ISIS-ove planove osvajanja Bliskog istoka.

– Jedina zemlja koje se ISIS boji je Izrael. Rekli su mi da znaju da je izraelska vojska presnažna za njih. Misle da mogu poraziti američke i britanske snage za koje smatraju da nemaju iskustva u gerilskim ili terorističkim strategijama. Međutim, znaju da su Izraelci jaki baš u tom području, rekao je Todenhöfer.

Također je kazao i da je al-Kaida “kikiriki u usporedbi s ISIS-om” nakon što je upoznao njihove vođe u Mosulu.

– Žele pokazati da Islamska država funkcionira. Mislio sam da pred sobom imam brutalnu terorističku grupu, ali sam u stvari shvatio da je riječ o okrutnoj, brutalnoj državi, izjavio je njemački novinar.

Izrael nije dio saveza koji predvodi SAD, a čiji su cilj uništenje ISIS-ovih uporišta u Iraku i Siriji, ali smatra se da njihove obavještajne službe pružaju informacije s Bliskog istoka savezu, piše Independent.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.