Globus

Frank Walter Steinmeier

Njemački predsjednik vakcinisan AstraZenecom

01/04/2021

Neke njemačke regije, među kojima je i Berlin, pokrenule su vakcinaciju za osobe između 60 i 70 godina, koje su ranije duže čekale na vakcinaciju

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier imuniziran je AstraZeneca vakcinom, u znaku povjerenja prema toj vakcini nakon što je Njemačka ograničila njenu upotrebu među ljudima mlađim od 60 godina.

Predsjednički ured navodi u saopćenju da je Steinmeier, kome je 65 godina, primio prvu dozu vakcine u bolnici u Berlinu u četvrtak.

U utorak je njemačka nezavisna komisija za vakcine saopćila da se AstraZeneca vakcina ne bi trebala rutinski primjenjivati među osobama mlađim od 60 godina zbog rasta broja neuobičajenih slučajeva krvnih ugrušaka u danima nakon vakcinacije.

Njemačka vlada ispoštovala je tu preporuku i saopćila je da bi vakcina trebala biti prioritetna za osobe od 60 godina i starije. Neke njemačke regije, među kojima je i Berlin, pokrenule su vakcinaciju za osobe između 60 i 70 godina, koje su ranije duže čekale na vakcinaciju, prenosi AP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.