Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački radio-difuzni regulator zabranio emitiranje kanala Russia Today

Russia Today – fena

U međuvremenu je RT program na njemačkom jeziku uklonjen s YouTube kanala, kao i iz programa satelita Eutelsat

Ruski državni emiter RT (Russia Today) mora prestati s emitiranjem programa na njemačkom jeziku u Saveznoj Republici Njemačkoj jer “nema potrebne dozvole za emitiranje”, objavila je u srijedu njemačka komisija za licenciranje i nadzor (ZAK), prenosi DW.

Verzija ruskog državnog emitera na njemačkom jeziku više se ne može emitirati u Njemačkoj. Zabrana dolazi u trenutku visokih tenzija između Moskve i Zapada.

– Ne postoji dozvola za emitiranje ovog programa u Njemačkoj niti je zahtjev za emitiranje ikada podnesen – stoji u priopćenju komisije za kontrolu i izdavanje dozvola za javno emitiranje radio i TV programa u Njemačkoj.

Kanal RT (bivšeg punog naziva Russia Today) u Njemačkoj se do sada emitirao preko nekoliko kanala, između ostalog i preko interneta i satelita. RT se pozivao na licencu za emitiranje u Evropi koju su ovom kanalu izdale vlasti u Srbiji.

Njemački Ured za radiodifuziju došao je do zaključka da RT ne posjeduje dozvolu koja bi opravdala emitiranje na području Evropske unije.

U međuvremenu je RT program na njemačkom jeziku uklonjen s YouTube kanala, kao i iz programa satelita Eutelsat.

Neki od uslova za izdavanje dozvole za emitiranje u Njemačkoj su i nepristranost te neovisnost od državnih institucija ili političkih stranaka.

Međutim, analitičari smatraju da se Russia Today, tj. RT nalazi pod direktnim utjecajem ruskog državnog vodstva koje ovaj kanal koristi u propagandne svrhe.

Russia Today u prošlosti je širila neprovjerene priče, poput onih o napadima migranata na njemačko stanovništvo, kako bi se ciljano naštetilo bivšoj kancelarki Angeli Merkel, koja se zalagala za liberalnu politiku prema izbjeglicama.