Globus

Hamburg

Njemački sud osudio 93-godišnjaka za zločine iz nacističke ere

23/07/2020

Tužioci su saopćili da su zatražili trogodišnju kaznu zatvora, prenosi Reuters

Sud u Hamburgu u četvrtak je osudio 93-godišnjeg Nijemca zbog pomaganja u ubistvu 5.232 zatvorenika, od kojih su većina bili Jevreji, u nacističkom koncentrationom logoru u Drugom svjetskom ratu i izrekao mu je dvogodišnju uslovnu kaznu zatvora, u jednom od posljednjih sudskih procesa zbog zločina iz nacističke ere.

Ulazeći u sudnicu u invalidskim kolicima i krijući lice plavom fasciklom, Bruno D. priznao je da je bio SS stražar u koncentracionom logoru Stutthof u blizini Gdanjska u tada okupiranoj Poljskoj, ali je kazao da njegovo prisustvo u logoru ne povlači krivicu.

To nije uvjerilo sud u Hamburgu, koji ga je danas proglasio krivim za umiješanost u masovna ubistva od augusta 1944. do aprila 1945. godine.

– Kako ste se mogli navići na takav užas? – upitala je sutkinja Anne Meier-Goering dok je čitala presudu.

Oko 65.000 ljudi, među kojima su brojni Jevreji, ubijeno je ili preminulo u Stutthofu, navodi se na websiteu muzeja nekadašnjeg konclogora. Tužioci tvrde da su mnogi od njih ubijeni hicima u glavu ili su ugušeni smrotnosnim plinom Ciklon B u gasnim komorama.

Pošto je Bruno D. imao samo 17 ili 18 godina u vrijeme tih zločina, njemu je suđeno na sudu za mlade i ročišta su bila ograničena na dva do tri sata dnevno zbog njegovog lošeg zdravlja. Tužioci su saopćili da su zatražili trogodišnju kaznu zatvora, prenosi Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.