Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

The Insider

Njemački tužioci istražuju pokušaj ubistva trovanjem ruske novinarke Elene Kostyuchenko

elena kostyuchenko
FOTO: YOUTUBE / OPC AMERICA
Elena Kostyuchenko

Njemački tužioci odbili su dati više detalja o svojoj istrazi, pozivajući se na njenu osjetljivost

Njemački tužioci saopćili su da istražuju pokušaj ubistva ruske novinarke Elene Kostyuchenko sa sjedištem u Berlinu nakon što je bila jedna od tri ruske novinarke u egzilu koje su imale simptome povezane s trovanjem.

Kostyuchenko, strana dopisnica koja je razotkrila navodne ruske ratne zločine u Ukrajini, prošlog oktobra doživjela je ekstremnu dezorijentaciju, bolove u stomaku i otečene ekstremitete na putu od Muenchena do Berlina.

– Kada sam izašla na željezničku stanicu, uvidjela sam da ne mogu da shvatim kako da dođem kući. Znala sam da moram da se prebacim u metro, ali nisam mogla da shvatim kako – napisala je ona prije dvije sedmice u književnom časopisu n+1.

Prije dvije sedmice, istraživački portal The Insider javio je da su ljekari s kojima su se konsultovali kazali da su njeni simptomi identični s onima izazvanim trovanjem.

– Možemo potvrditi da je istraga o pokušaju ubistva Elene Kostyuchenko u toku – izjavio je u petak portparol berlinskog tužioca.

The Insider je javio da su još dvije ruske novinarke koje žive u egzilu doživjele simptome trovanja u istom periodu: u maju 2023. godine Natalia Arno, predsjednica američke Fondacije Slobodna Rusija, razboljela se u Pragu. U oktobru se radijska novinarka Irina Bablojan razboljela u Tbilisiju.

Kostyuchenko i njeni doktori u početku su vjerovali da pati od simptoma COVID-19, a kada su obavljeni potpuni testovi, bilo je prekasno za testiranje na ostatke otrova ili bilo šta što bi potvrdilo trovanje.

Njemački tužioci odbili su dati više detalja o svojoj istrazi, pozivajući se na njenu osjetljivost.

Dok se nije zatvorila, radila je za Novu gazetu, nezavisnu novinu koja je dobila Nobelovu nagradu za mir za izvještavanje o Rusiji i koja među svoje bivše osoblje ubraja Anu Politkovskaji, novinarku ubijenu nakon izvještavanja o ruskim ratovima u Čečeniji.

Otada radi za rusku novinsku web stranicu Meduza sa sjedištem u Vilnjusu.

Sada se krijući, Kostyuchenko je kazala da još osjeća posljedice trovanja.

– Zaista sam iscrpljena iako imam posla – kazala je ona za Reuters.