Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Njemački tužioci žele izručiti Puigdemonta Španiji

22/05/2018

Njemački tužioci saopćili su u utorak da pripremaju molbu za izručenjem bivšeg katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta Španiji pod optužbama da je povezan s kampanjom za nezavisnost te španske regije.

Viši regionalni sud u sjevernoj saveznoj državi Schleswig-Holstein tek treba odlučiti o izručenju, ali je danas saopćio kako ne vidi razloga da bude priveden u pritvor tokom postupka.

Katalonija je održala referendum o nezavisnosti 1. oktobra i potom je objavila secesiju, ali je Madrid blokirao svaki pokušaj proglašenja nezavisnosti pred nacionalnim sudovima, pozivajući se na španski ustav koji navodi da je Španija nedjeljiva.

Španija je smijenila regionalnu vladu nakon objave secesije. Puigdemont, koji je otišao iz Španije u Belgiju nakon što je bio smijenjen, uhapšen je u martu nakon španske objave evropske potjernice za njim dok je ulazio u Njemačku.

Sud je u prošlom mjesecu odbacio zahtjev za izručenjem Puigdemonta pod optužbom za pobunu zbog njegove uloge u kampanji za nezavisnost regije.

Sud je, ipak, pristao da ga oslobodi uz kauciju i saopćio je da je izručenje Španiji moguće pod blažom optužbom za zloupotrebu javnih sredstava.

Tužioci su danas osporili sudsku presudu navodeći da je izručenje pod optužbom za pobunu opravdano jer posjeduju nove informacije španskih vlasti kao što su snimci koji prikazuju nasilje protiv policije.

– Nemiri su bili tako žestoki da tužioci smatraju da on može biti izuručen pod optužbom za pobunu – navode tužioci u saopćenju.

– Tužioci se trenutno pripremaju da objave da je takva optužba dopuštena – dodaju oni.

Tužioci su također podnijeli molbu da Puigdemont bude privreden u pritvor uoči izručenja. Sud je saopćio kako je nepoznato kada će donijeti presudu o izručenju, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.