Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačkom državnom sekretaru zabranjena posjeta Turskoj

Ralf Brauksiepe

Njemački parlamentarni državni sekretar za odbranu i zastupnici morali su otkazati posjetu Turskoj nakon zabrane Ankare, izvijestile su njemačke vlasti dok traju njemačko-turske napetosti pošto je Bundestag priznao turski genocid nad Armencima.

Odgovarajući na upit AFP-a, njemačko ministarstvo odbrane potvrdilo je da se “putovanje državnog sekretara (Ralfa) Brauksiepea i zastupnika Bundestaga u avionsku bazu Incirlik u Turskoj trenutno ne može ostvariti kao što je prvotno bilo planirano”, dodajući da “turske vlasti ne mogu odobriti posjetu u ovom trenutku”, ne navodeći razloge tog neprihvaćanja.

Kako navodi časopis Der Spiegel u online izdanju, general Dieter Warnecke, zadužen za strateška pitanja u ministarstvu, rekao je na zatvorenoj sjednici parlamentarnog odbora za odbranu da su Turci obrazložili zabranu posjete planirane u junu priznanjem armenskog genocida u donjem domu njemačkog parlamenta početkom julu, piše HINA.

U avionskoj bazi Incirliku, na jugu, stacionirani su avioni međunarodne koalicije koja se bori protiv skupine Islamske države, među kojima su i njemačka Tornada koji sudjeluju u izviđanju te zrakoplovi za opskrbu gorivom.

Nakon glasanja u Bundestagu kojim se priznaje armenski genocid, Turska je izrazila svoje negodovanje, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan je najavio protumjere.