Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemicu proglasili mrtvom i njenog “ubicu” osudili, ona se pojavila 30 godina kasnije

petra-pazsitka

Davne 1984. godine cijelu je Njemačku zaokupila priča o nestanku tada 24-godišnje studentice Petre Pazsitke. Djevojka je u misterioznim okolnostima iščeznula 26. jula, na dan kada se u Braunschweigu u Donjoj Saskoj trebala pojaviti na rođendanskoj zabavi svoga brata.

Pokrenuta je velika policijska potraga, ali bez rezultata. Sljedeće je godine slučaj iznova aktualiziran u tada popularnoj televizijskoj emisiji Aktenzeichen XY, kojoj su se obratili detektivi tražeći pomoć javnosti. Već su tada obznanili da smatraju kako je Petra najvjerovatnije likvidirana, a nedugo potom ulovili su i sumnjivca.

Petra zasad ne želi otkriti što se zapravo dogodilo 1984. godine, odnosno zašto je pobjegla i zašto se sve ove godine skrivala. Policijski glasnogovornik kaže da je jedino rekla kako njezina porodica nema veze s tim

Riječ je o muškarcu kojega su teretili za silovanje i ubistvo jedne 14-godišnjakinje, a on je istražiteljima priznao da je ubio i Petru. No, njezin leš nikada nije pronađen, a slučaj je formalno zaključen 1989. godine kada je Petra proglašena mrtvom.

Malo se toga novog u međuvremenu doznalo o ovom misteriju da bi prije dvije sedmice došlo do potpuno nevjerovatnog razvoja događaja. Kako javlja NBC News, policija u Düsseldorfu pozvana je na intervenciju zbog provale koju je prijavila izvjesna gospođa Schneider. Ali, ona je po dolasku policajaca u njezin stan priznala da se zapravo ne zove tako, već da je njezino ime Petra Pazsitka.

Utvrđeno je da je uistinu riječ o Petri koja je netragom nestala prije 31 godinu, a koja danas, živa i zdrava, ima 55 godina. Policajcima je ispričala da je čitavo vrijeme živjela bez dokumenata na svoje ime u nekoliko njemačkih gradova.

– Nije čak imala otvoren ni bankovni račun, sve je plaćala gotovinom, kaže glasnogovornik policije u Braunschweigu Joachim Grande, koji dodaje da je Petra barem u posljednje vrijeme preživljavala od sitnih prihoda radom na crno.

Petra zasad ne želi otkriti što se zapravo dogodilo 1984. godine, odnosno zašto je pobjegla i zašto se sve ove godine skrivala. Policijski glasnogovornik kaže da je jedino rekla kako njezina porodica nema veze s tim.

– Otac joj je umro prije nekoliko godina, ali brat i majka su bili u šoku, rasplakali su se kada su čuli da je Petra živa, izjavio je glasnogovornik Grande, prenosi Jutarnji list.

Ipak, kaže da Pazsitka u ovom trenutku ne želi stupati u kontakt ni s porodicom niti želi istupati u javnosti. Majka i brat su policiju zamolili da joj proslijedi pismo koje su joj napisali u nadi da će se jednog dana ipak svi ponovo naći na okupu.