Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nobelova nagrada za hemiju trojici naučnika zbog doprinosa u liječenju raka

nobel-prize-chemistry-2015

Tri naučnika iz Švedske, Sjedinjenih Američkih Država i Turske dobili su Nobelovu nagradu za hemiju za istraživanje o tome kako ćelije popravljaju oštećeni DNK, koje može koristiti u razvoju novih tretmana liječenja kancera.

Švedski naučnik Tomas Lindahl, američki Paul Modrich i turski naučnik Aziz Sancar podijeliće finansijski dio nagrade u vrijednosti oko 960.000 dolara.

Švedska kraljevska akademija koja dodjeljuje Nobelovu nagradu saopćila je da istraživanje provedeno o popravci DNK je “dovelo do unapređenja osnovnih znanja o tome kako funkcionišu žive ćelije”. Navedeno je da pomenuta istraživanja, između ostalog, mogu biti korištena za razvoj novih tretmana u liječenju kancera.

Lindahl (77) je emeritus vođa grupe na Institutu “Francis Crick” i direktor emeritus britanskog Instituta za istraživanja kancera pri Laboratoriji “Clare Hall”..

Modrich (1946) je istraživač na Medicinskom institutu “Howard Hughes” i profesor na Univerzitetu Duke u SAD-u.

Sancar (69) je profesor na Univerzitetu Sjeverna Karolina u Chapel Hillu u SAD-u. Sancar je mapirao mehanizam koji koriste ćelije kako bi porpavile štetu koju DNK nanosi ultravioletno zračenje, dok je Modrich dokazao kako ćelije popravljaju greške nakon repliciranja DNK za vrijeme ćelijske diobe.

Nagrada će im biti uručena 10. decembra, na godišnjicu smrti utemeljitelja Nobelove nagrade Alfreda Nobela.