Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zapaljive izjave

Norbert Hofer preuzeo Stracheovu stranku: “Razumijem nastojanja RS-a da se otcijepi”

norbert-hofer

Hofer je u predizbornoj kampanji 2016., govoreći o nastojanju Republike Srpske ka što većoj samostalnosti, rekao da ima razumijevanja

Norbert Hofer iz austrijske pokrajine Burgenland u subotu je preuzeo funkciju predsjednika Slobodarske partije od skandaloznog kancelara Heinz-Christiana Strachea, nakon što su mediji dan ranije objavili u tajnosti snimljene snimke sa Ibize, u kojima je u ljeto 2017. obećavao državne ugovore ženi koja se predstavila kao rodica ruskog oligarha.

Hofer je mnogima simpatičniji od Strachea, piše “Suddeutsche Zeitung”. Iako djeluje blago, prijateljski, znao je u javnosti plasirati i uznemirujuće rečenice. Tako je u predsjedničkoj kampanji 2016. najavio da će kao šef države raskinuti s tradicijom uzdržanosti kako bi aktivnije mijenjao politiku.

– Još ćete se začuditi kada vidite šta je sve moguće – izjavio je tada, a svog protukandidata, današnjeg predsjednika Alexandra van der Bellena, nazvao je “zelenim fašističkim diktatorom”.

Hofer je u predizbornoj kampanji 2016., govoreći o nastojanju Republike Srpske ka što većoj samostalnosti, rekao da ima razumijevanja.

– Ako se Bosna i Hercegovina odvojila iz tadašnje Jugoslavije – i to bez odluke naroda – onda se nastojanja Republike Srpske mogu lakše razumjeti – kazao je on tada.

Mediji navode i da je ovaj 48-godišnjak Stracheov dužnik. On je bio taj koji je Hofera imenovao za zamjenika. Zahvaljujući njemu, došao je do funkcije trećeg predsjednika Nacionalnog vijeća (donjeg doma austrijskog parlamenta), kao i položaja ministra saobraćaja u sada već propaloj koalicionoj vladi s Narodnom partijom Austrije (OVP) Sebastiana Kurza. Dakle, Stracheu pripadaju zasluge za Hoferovu političku karijeru.

Mnogi su složni i da je Stracheov i Hoferov pogled na svijet potpuno isti.

Hofer je godinama bio potpredsjednik Slobodarske partije, a on je taj koji je dao konačnu odluku da se stranka postavi na krajnje desničarske osnove. U manifest partije vraćena je rečenica, koja je izbrisana za vrijeme pokojnog Jerga Hajdera (Jorg Haider), a prema kojoj se Austrija priklanja “njemačkoj narodnoj, jezičkoj i kulturnoj zajednici”. To znači da FPO smatra Austrijance i Nijemcima – ukoliko imaju “njemačke pretke”.