Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrdila ministrica

Norveška obustavila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji

saudijska arabija kralj i princ33

Njemačka je prošlog mjeseca također saopćila kako je obustavljena prodaja naoružanja Saudijskoj Arabiji

Norveška je zaustavila prodaju oružja i vojne opreme Saudijskoj Arabiji, koja predvodi koalicione snage u borbi protiv Huta u Jemenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministrica vanjskih poslova Norveške Ine Eriksen Soreide govorila je za nacionalnu televiziju NRK, a tom prilikom se osvrnula na posljednja dešavanja u vezi s Saudijskom Arabijom.

“Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u Jemenu, nećemo odobriti novu licencu za izvoz oružja i municije i sve što obuhvata kompletna odbrambena industrija”, kazala je Soreide.

Na pitanje da li ova odluka Norveške ima veze sa ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Soreide nije željela komentarisati.

Njemačka je prošlog mjeseca također saopćila kako je obustavljena prodaja naoružanja Saudijskoj Arabiji, sve dok se ubistvo Khashoggija u potpunosti ne rasvijetli.

Švedski premijer Stefan Lofven je izjavio kako i pored ubistva Khashoggija njegova zemlja neće obustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.