Do kraja juna

Norveška se nada postepenom ukidanju restrikcija

norveska korona (1)

Prije nego što se otvorimo, moramo imati niske i stabilne stope zaraze. Važno je da se broj hospitalizacija spusti s današnjeg nivoa – rekla je Solberg

Norveška se nada da će postepeno ukinuti mnoge restrikcije vezane za pandemiju COVID-19 do kraja juna, ali prije toga mora doći do pada stope zaraze i hospitalizacija, rekla je premijerka Erna Solberg u srijedu u parlamentu.

Norveška je imala najniže stope zaraze i smrtnih slučajeva u Evropi od početka pandemije, ali je u martu zabilježen brzi porast hospitalizacija, uzrokovanih zaraznijim varijantama koronavirusa.

Solberg je predstavila plan od četiri koraka za ublažavanje norveških restrikcija i rekla da bi se prva tri koraka mogla završiti do kraja juna, moguće uklanjanjem mnogih restrikcija na putovanjima uoči ljetnih praznika, ukoliko se ne pojave nove infekcije.

Nije rekla koliko se procjenjuje da će trajati četvrta faza, koja će i dalje sadržavati određena ograničenja, javlja Reuters.

– Prije nego što se otvorimo, moramo imati niske i stabilne stope zaraze. Važno je da se broj hospitalizacija spusti s današnjeg nivoa – rekla je Solberg.

Vladina najbolja procjena je da će svim osobama starijim od 18 godina biti ponuđena prva vakcina do kraja jula, kazala je Solberg.

Prvobitno je Solberg planirala predstaviti plan za ponovno otvaranje zemlje prije Uskrsa, ali je umjesto toga uvela oštre mjere, poput zabrane javnog posluživanja alkohola i obaveznog karantina u hotelima nakon povratka sa odmora iz inostranstva.