Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka vlasti

Norveška ublažuje restriktivne mjere zbog nedostatka radne snage

norvrška

Regulativom koja odmah stupa na snagu ublažene su određene zabrane za strane putnike uvedene u borbi protiv prenosa virusa

Norveška će dozvoliti ulazak određenim evropskim državljanima zbog rada u sektorima u kojima im nedostaje radna snaga, uključujući poljoprivrednu i naftnu industriju uprkos blokadi uvedenoj radi borbe protiv virusa korona, saopštila je danas administracija.

Regulativom koja odmah stupa na snagu ublažene su određene zabrane za strane putnike uvedene u borbi protiv prenosa virusa.

Norveška je od 16. marta zabranila dolazak stranih državljana i onima koji su već bili u zemlji bez boravišne dozvole naredila da se vrate u matične države, ali zvaničnici danas ističu da su izuzeci neophodni radi podrške sektorima u kojima nedostaje radne snage.

Norveška nije članica EU, ali je dio jedinstvenog tržišta i u uobičajenoj situaciji dozvoljeno je slobodno kretanje državljana iz Evropske ekonomske zone /EEZ/ – Norveška, Island i Lihtenštajn.

U Norvešku je sada dozvoljen ulaz državljanima EEZ koji rade u poljoprivrednoj, ribolovnoj, naftnoj i gasnoj industriji, na gradnji brana za hidrocentrale i napojnim mrežama.

Norveška je prijavila 4.226 oboljelih od virusa korona i 26 sa smrtnim ishodom.