Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Kristiansandu

Norvežanin javno spalio Kur'an, policija ga morala spašavati

norveska spaljivanje

Paljenje Kur'ana izazvalo je bijes brojnih muslimana iz Norveške

Norveška antiislamska organizacija “Zaustavite islamizaciju Norveške” (SIAN) održala je prošle sedmice protestni performans u sklopu kojeg je bacila Kur'an u smeće, a potom ga i zapalila.

To je napravila u Kristiansandu, gradu sa znatnom muslimanskom manjinom. No čim je čelnik SIAN-a Lars Thorsen zapalio Kur'an, mladi muslimanski protuprosvjednik zaletio se na njega, udario ga i pokušao oboriti na tlo.

Kao što se vidi na dramatičnoj snimci događaja, za njim je dotrčalo još nekoliko protuprosvjednika, ali odmah za njima i policajci koji su ih, izgleda, uspjeli zaustaviti. Nakon toga su prekinuli demonstraciju, koja je bila okružena mnoštvom protuprosvjednika.

Gradonačelnik Kristiansanda, Harald Furre, osudio je paljenje Kur'ana.

“Žao mi je što policija nije intervenirala ranije i spriječila paljenje”, rekao je Furre, a prenosi norveška televizija NRK.

Policija je također objasnila da je prekinula protest zbog nove naredbe šefice policije Benedicte Bjornland, prema kojoj “oskvrnjivanje Kur'ana može, u određenom kontekstu, biti kršenje kaznenog zakona o govoru mržnje”.

Paljenje Kur'ana izazvalo je bijes brojnih muslimana iz Norveške, ali i cijelog svijeta, posebno iz Pakistana, na društvenim mrežama. Mnogi su i slavili napadača na norveškog provokatora kao “junaka”, budući da je “spasio” svetu muslimansku knjigu.