Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nizozemska

Notorni desničar Wilders zadobio težak udarac

Geert Wilders
Foto: Pixsell

Sedmicu nakon što je Wilders izazvao politički potres u Nizozemskoj i šire zapanjujućom izbornom pobjedom, njegov zadatak izgradnje koalicije postao je još teži

Nizozemski čelnik krajnje desnice Geert Wilders pretrpio je veliki neuspjeh u svom cilju formiranja vladajuće koalicije u srijedu kada se ključni potencijalni koalicioni partner isključio iz razgovora, nezadovoljan njegovim ekstremnim stavovima.

Sedmicu nakon što je Wilders izazvao politički potres u Nizozemskoj i šire zapanjujućom izbornom pobjedom, njegov zadatak izgradnje koalicije postao je još teži.

Malo je onih koji žele s njim

Proces se pomno nadzire u Bruxellesu i širom Evrope, obzirom da Wildersov antiislamski, antiimigrantski i antievropski manifest, koji također poziva na obustavu isporuke oružja Ukrajini.

Wildersu je potrebna podrška 76 poslanika u parlamentu od 150 mjesta za fukcionalnu većinu. Njegova Slobodarska stranka PVV šokirala je sviju osvojivši 37 mjesta – daleko iznad onoga što su predviđale ankete.

Njegova preferirana koalicija je sa Strankom farmera BBB (sedam mjesta), potpuno novom proreformskom Novom socijalnom strankom (20 mjesta) i sadašnjom vladajućom strankom, VVD desnog centra (24 mjesta).

VVD se već isključio iz učešća, navodeći da bi “podržao koaliciju desnog centra” iz opozicionih redova. BBB i NSC smatraju se nepopustljivim.

No, NSC i njegov popularni vođa Pieter Omtzigt saopćili su u srijedu da ne vide način saradanje s PVV ukoliko ne razjasni ekstremnije dijelove svog manifesta.

– Sve u svemu, NSC frakcija sada ne vidi nikakvu osnovu da započne razgovore s PVV o većinskoj ili manjinskoj vladi – navodi se u pismu Omtzigta upućenom “skautu” zaduženom za nadzor pregovora.

Manifest protiv ustava

Manifest PVV-a “sadrži stavove koji su, po našem mišljenju, protiv ustava. Tu povlačimo tvrdu liniju – navodi se u pismu.

Manifest poziva na zabranu džamija, marama i Kur’ana, kao i na referendum o “Nexitu” – nizozemskom napuštanju Evropske unije.

Wilders je ublažio ton tokom predizborne kampanje i od izborne noći naglašavajući kako želi biti premijer “za sve Nizozemce” bez obzira na rasu ili vjeru.

– Primjećujemo da je gospodin Wilders kazao kako želi staviti relevantne dijelove svog manifesta ‘u zamrzivač’. Nije, međutim, jasno na šta misli pod tim. Kakav je sada status manifesta PVV? – upitao je NSC, prenosi AFP.