Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednički izbori

Nova anketa: Biden ubjedljivo ispred Trumpa, uz jedno “ali”

biden-trump-anketa

Biden u nekoliko tih država vodi, ali razlika između njega i Trumpa je manja nego što je to na nacionalnom nivou

Najnovija anketa o američkim izborima koju je za CNN proveo SSRS pokazuje da Joe Biden ima najveću prednost nad Donaldom Trumpom dosad.

Među glasačima koji će vjerovatno izaći na izbore 57% se izjasnilo za Bidena, a 41 posto za Trumpa. Anketa je provedena na nacionalnom nivou nakon debate, a dio ankete proveden je i nakon što je Trumpu potvrđen koronavirus.

Posljednja anketa, koja nije obuhvatila vrijeme nakon što je Trumpova dijagnoza postala poznata javnosti, pokazivala je Bidenovu prednost od 14 posto što je bio velik rast u odnosu na još raniju anketu.

No, ima jedno “ali.” Naime, bez obzira na značajno Bidenovo nacionalno vodstvo od 16 posto koju pokazuje najnovija anketa, utrka za Bijelu kuću na kraju će se osloniti na rezultat u ključnim državama u kojima se i obično odlučuje o tome na koju će stranu prevagnuti – takozvanim swing states, piše CNN.

Biden u nekoliko tih država vodi, ali razlika između njega i Trumpa je manja nego što je to na nacionalnom nivou.

Vjerovatni birači uglavnom preferiraju Bidena nad Trumpom zbog brojnih pitanja koja birači smatraju kritično važnima u utrci, uključujući krizu oko koronavirusa (59 posto kod ovog pitanja preferira Bidena, a 38 Trumpa) zdravstvo (59 posto Biden, 39 Trump), rasna nejednakost (62 posto Biden, 36 posto Trump), nominacija za Vrhovni sud (57% Biden, 41% Trump), kriminalitet i sigurnost (55% Biden, 43% Trump), ekonomija (50% Biden i 48% Trump).

Što se tiče dojma, pozitivan dojam o Bidenu ima 52 posto Amerikanaca, a o Trumpu njih 39 posto.

Vjerovatni glasači su skloniji smatrati Bidena kandidatom koji bi ujedinio zemlju (61% za Bidena naprama 33% za Trumpa), koji je iskren i pouzdan (58% za Bidena naprama 33% Trump), kome je stalo za obične ljude (58% za Biden naprama 38% za Trumpa), koji ima jasan plan za rješavanje problema nacije (55% naprama 39%) i koji će zaštititi Amerikance (55% naprama 43%).